StoryEditor

Vyvlastňovanie dostalo zelenú

26.09.2007, 17:26
Vláda dnes posunula do parlamentu návrh zákona z dielne ministerstva dopravy, ktorý štátu umožní stavať aj na takom pozemku, ktorý ešte nevlastní. Podľa návrhu zákona už nebude potrebné získať vlastnícke práva k pozemku k stavebnému konaniu, ale až ku kolaudačnému.

Premiér Fico zdôvodnil prijatie zákona tým, že ide o nevyhnutnosť na urýchlenie výstavby diaľnic a skrátenie lehôt prípravného konania, aj keď to vyvoláva diskusie vo verejnosti. Ako hovorí, bez týchto opatrení nie je možné postaviť vybrané úseky diaľnice D1 a rýchlostnej cesty R1.

Urýchliť stavbu by malo aj využitie projektov verejno-súkromného partnerstva, tzv. PPP projektov. Premiér totiž dodáva, že ak by sa postupovalo súčastným tempom, diaľnice by boli postavené až v roku 2030.

Podľa predsedu Podnikateľskej aliancie Slovenska Roberta Kičinu, "diaľnice síce sú potrebné, ale nie za takúto cenu. Musí existovať nejaká inštancia, ktorá rozhodne v spore medzi občanom a štátom a týmto zákonom by sa inštancia súdu obišla," vysvetľuje Kičina.

Návrh zákona hovorí aj o tom, že náhrada za výkup, alebo vyvlastnenie stavby nemusí byť len finančná, ale môže mať aj formu bytu, alebo rodinného domu v primeranej hodnote. Prodekan Právnickej fakulty Trnavskej univerzity Radoslav Prochádzka sa domnieva, že "sám o sebe, by zákon, v tejto podobe mohol z hľadiska ústavy obstáť, aj keď, najmä spôsob poskytovania náhrady za odkúpenú, alebo vyvlastnenú nehnuteľnosť, potrebuje legislatívno-technické zdokonalenie."

Podľa Kičinu by prijatý zákon mohol v budúcnosti narobiť Slovensku problémy. "Počítame s tým, že prípadní poškodení občania, budú žalovať štát na medzinárodnej úrovni, čo by kazilo meno Slovenska. Neviem, či si to vláda uvedomuje," vysvetľuje predseda.

Ministerstvo plánuje dokončiť diaľnicu medzi Bratislavou a Košicami do roku 2010. Minister dopravy Ľubomír Vážny si od zákona sľubuje, že k prvému marcu 2008 budú uzavreté zmluvy s dodávateľmi a môžu sa začať stavebné práce. Počíta sa pritom s tempom stavby diaľnic 16,9 km za rok.


Čo prinesie zákon?
-umožňuje, aby získanie vlastníckych práv nebolo nevyhnutné k stavebnému konaniu, ale až ku kolaudačnému konaniu
-umožňuje dohodnúť sa s doterajším vlastníkom stavby na náhrade nielen v peniazoch, ale aj obstaraním nového bývania
-zákon skracuje lehoty pre podávanie pripomienok k stavebnému konaniu

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 20:17