StoryEditor

Privatizáciu SPP by mal riešiť parlament

15.01.2008, 16:13
Správa o privatizácii SPP za vlády Mikuláša Dzurindu bola témou dnešnej koaličnej schôdze. Vládne strany prijali k správe o privatizácii uznesenie, ktoré sa následne posúva do parlamentu. Fico hovorí, že "správa o privatizácii SPP obsahuje závažné zistenia."

Premiér zopakoval údaje o vysokej finančnej odmene poradcovi, ktorý sa podľa neho stal predmetom trestného stíhania v Rumunsku. "Všetky veci, ktoré sme zistili, prekračujú rámec zdravého rozumu," hovorí Fico. Premiér nazval privatizáciu najväčším zlodejstvom v histórii Slovenska a vláda adresovala aj požiadavku na Generálnu prokuratúru a Najvyšší kontrolný úrad, aby prešetrili okolnosti privatizácie. Predseda ĽS - HZDS Vladimír Mečiar poukázal na to, že vtedajšia vláda Mikuláša Dzurindu sa v zmluve zaviazala, že všetky dohody budú zatajené a odtajnia sa, až keď to zverejní tretia osoba. Mečiar dodal, že pozná osobu, ktorá má legálne kópie všetkých troch zmlúv a bude s ním hovoriť o tom, či z toho niečo zverejní.

Ivan Mikloš z opozičnej SDKÚ obvinenia predsedu vlády odmieta. "Vtedajší opozičný poslanec Fico bol členom komisie, ktorá rozhodovala o privatizácii a mal priamo prístup k všetkým dokumentom. Odišiel z tejto komisie. Prečo to urobil?" pýta sa Mikloš. Poslanec je podľa vlastných slov pripravení diskutovať na pôde parlamentu. Na margo Ficových slov dodáva: "Ak si prizval na toto takého experta na čistotu privatizácie, ako je Vladimír Mečiar, tak to už hovorí samo za seba," hovorí exminister financií.

Ako informoval pred pár dňami premiér Fico, privatizačný poradca mal pri predaji SPP získať odmenu vo výške 31 miliónov amerických dolárov za to, že vybral jedného kandidáta z jedného. Údajne iba deň pred lehotou totiž došla jediná ponuka s viackrát opravenou kúpnou cenou. 49 percentný podiel SPP predala Dzurindova vláda v roku 2002 jedinému uchádzačovi, konzorciu tvoreného spoločnosťami E.ON Ruhrgas, Gaz de France a Gazprom. Ruský Gazprom následne z konzorcia vystúpil. Predajná cena SPP bola 2,7 miliardy dolárov, pričom podľa Fica stanovila vláda hodnotu podniku na 6 až 8 miliárd.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 22:19