StoryEditor

Lekári na východe s podpisom zmlúv čakajú

01.04.2009, 17:14
Autor:
SITASITA

Všeobecní lekári pre dospelých a pediatri na východe Slovenska nie sú spokojní s výškou platieb navrhovaných v zmluvách zdravotných poisťovní. Tie totiž nevzrástli ani o priemernú hodnotu inflácie. Odbor zdravotníctva Košického samosprávneho kraja však oficiálne o nespokojnosti zdravotníkov nevie. "Zmluvu s poisťovňou Apollo som podpísal ešte v januári, ostatné mám na stole a ešte som sa nerozhodol, či ich podpíšem. Vzniknutou situáciu sa lekári cítia byť zaskočení. Platby od poisťovní sú dlhodobo poddimenzované. Starším kolegom v seniorskom dôchodkovom veku je to už asi jedno, my mladší máme čo robiť, aby sme prežili, veď náklady na prevádzku a lekársku starostlivosť každoročne rastú. Keby poisťovne zvýšili platby aspoň o infláciu," povedal v rozhovore pre agentúru SITA praktický lekár pre dospelých Stanislav Lazor zo Spišských Vlách. Dodal, že nebude pýtať peniaze od pacientov. "Toto je chudobný región, ľudia tu nemajú peňazí nazvyš, preto aj lieky sa im snažím predpisovať tak, aby doplácali čo najmenej. Žijem tu medzi nimi a dôverne poznám, ako bojujú o prežitie," uviedol Lazor.

Lekárka Darina Semančíková z košickej polikliniky Východ poznamenala, že jej už zvýšili nájomné za ambulanciu o infláciu. "Nerozumiem, prečo nám poisťovne rovnako automaticky nezvýšia platby o infláciu. Som členkou Zdravity a čakám, čo vybavia naši zástupcovia na rokovaniach," vyhlásila Semančíková. Detská lekárka Jana Snopková z poliklinickej časti košickej detskej nemocnice uviedla, že je nespokojná s postupom zdravotných poisťovní a vyslovila presvedčenie, že Zdravite sa podarí presvedčiť poisťovne, aby zvýšili platby. "Ja od rodičov detí nebudem pýtať peniaze. Škoda, že sa pediatri delia na dve organizácie a nie sú jednotní, lepšie by sme dokázali hájiť svoje záujmy," dodala Snopková. "Jasné že sa nám postup zdravotných poisťovní nepáči. Naša práca je podhodnotená, poisťovne bohatnú a my pomaly nemáme z čoho existovať, lebo náklady nám každoročne stúpajú," pripojila sa pediatrička Jana Némethyová z Košíc.

V Košickom kraji podľa informácie odboru zdravotníctva Úradu Košického samosprávneho kraja pôsobí 304 súkromných všeobecných lekárov pre dospelých a 193 súkromných pediatrov. Zlá situácia je u všeobecných lekárov, mnohí sú v preddôchodkovom alebo dôchodcovskom veku a o pár rokov už nebudú môcť ordinovať.

Podľa informácií ministra zdravotníctva Richarda Rašiho majú takmer všetci lekári prvého kontaktu podpísané zmluvy. Minister po stredajšom rokovaní vlády zároveň upozornil, že lekári, ktorí nemajú podpísanú zmluvu s poisťovňou, nesmú od pacienta žiadať priamu platbu. "Pokiaľ sa tak stane, treba okamžite kontaktovať Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou alebo vyššie územné celky," vyhlásil.

Zdravotné poisťovne ponúkli lekárom v tomto roku rovnaké platby ako vlani. Dlhodobo totiž upozorňujú, že pre krízu prichádzajú o množstvo finančných prostriedkov a platby navyšovať nemôžu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 01:22