StoryEditor

Vznikne šiesty najväčší výrobca mobilov

21.01.2008, 16:07
Autor:
ČTKČTK
Japonská spoločnosť Kyocera kúpi stratovú divíziu mobilných telefónov spoločnosti Sanyo Electric. Spojením vznikne šiesty najväčší výrobca mobilov na svete. Kyocera za akvizíciu zaplatí 40 až 50 miliárd jenov, čo je osem až desať miliárd korún.

Dohoda by mala podporiť problémové operácie Kyocery v Spojených štátoch, kde je významným odberateľom telefónov Sanyo spoločnosť Sprint Nextel. Sanyo sa potom po predaji divízie bude môcť zamerať na produkty, ktoré považuje za hlavné.
Kyocera bola v treťom štvrťroku 2007 podľa výskumnej spoločnosti Gartner deviatym najväčším výrobcom mobilov na svete. Firme Sanyo patrila desiata priečka. Po akvizícii bude mať Kyocera 1,5-percentný podiel na globálnom trhu a bude tak šiesta za spoločnosťami Nokia, Samsung Electronics, Motorola, Sony Ericsson a LG Electronics.
Včerajšie rozhodnutie je ďalším krokom v reštrukturalizácii firmy Sanyo, pri ktorej jej asistuje jeden z akcionárov, investičná banka Goldman Sachs. Firma sa rozhodla
sústrediť na výrobu dobíjacích batérií a solárnych článkov. Jeho batérie lithium-ion pracujú v štyroch z desiatich mobilných telefónov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 03:36