StoryEditor

Zo slabého dolára profituje podľa Fed export a turistický priemysel

17.01.2008, 08:39
Autor:
TASRTASR

merická ekonomika stratila na konci vlaňajšieho roka tempo, ale pokračovala v miernom raste. Vyplýva to zo stredajšej konjunkturálnej správy americkej centrálnej banky (Fed).
Fed vo svojej Béžovej knihe uvádza, že spotrebiteľské výdavky sa utlmili. Klesol predovšetkým predaj áut. Trh s bývaním bol slabý a trh s nehnuteľnosti určenými na podnikateľské účely vykazoval zmiešané signály. Správa Fed sa týka obdobia od polovice novembra do konca roka.
Uvedené fakty ešte podporili očakávania, že Fed bude pokračovať v uvoľňovaní menovej politiky. Menový výbor bude rozhodovať o úrokových sadzbách na svojom zasadnutí na konci januára a všeobecne sa predpokladá, že ich zníži aspoň o štvrť percenta. Niektorí analytici počítajú s polpercentným znížením. Pokles maloobchodných tržieb a vysoká nezamestnanosť totiž posilňujú obavy, že americkú ekonomiku čaká prvá recesia od roku 2001. Základná úroková sadzba v USA je v súčasnosti na úrovni 4,25 %.
Export a turistický priemysel však podľa Fed profituje zo slabého dolára. Banka tiež hovorí o inflačných rizikách. Zatiaľ sa však nevyskytli takmer žiadne inflačné tlaky zo strany miezd.
Fed je opatrný vo výhľade maloobchodného sektora pre tento rok. Dodal, že trh s bývaním bude aj v prvej časti tohto roka slabý.
Informovala o tom spravodajská agentúra BBC a Handelsblatt.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 23:39