StoryEditor

Turecko začalo ropný prieskum v Egejskom mori

03.02.2008, 12:20
Autor:
SITASITA
Turecká štátna ropná spoločnosť TPAO začala v sobotu prieskum výskytu ropy v Saroskom zálive v Egejskom mori. Informoval o tom turecký minister energetiky Hilmi Guler.

Oblasť Egejského mora je obzvlášť citlivá pre teritoriálne spory Turecka s Gréckom, ktoré pred 20 rokmi takmer vyústili do vojny medzi týmito dvoma štátmi. Vo vzťahu k súčasnej situácii však obe strany ubezpečili, že prieskum sa vykonáva výlučne v tureckých vodách a preto neexistuje žiadny dôvod na vznik sporu.

Spoločnosť TPAO sa tiež rozhodla urýchliť ropný prieskum v Čiernom mori, kde spolupracuje s brazílskou firmou Petrobras. Prieskum plánuje začať v roku 2009, o dva roky skôr než pôvodne plánovala. Brazílska spoločnosť investuje do projektu v najbližších štyroch rokoch 400 mil. USD. Ako ďalej informoval generálny riaditeľ TPAO Mehmet Uysal, štátna spoločnosť plánuje v tomto roku investovať do hľadania ropy a zemného plynu najmenej 826 mil. USD. "Dúfame, že v regióne nájdeme minimálne 5 mld. barelov ropy," vyhlásil Uysal.

(1 USD = 22,716 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 15:59