StoryEditor

Nájom za byty sa má od mája zvýšiť

07.04.2008, 15:54
Ceny regulovaného nájomného v bytových domoch vydaných reštituentom sa majú od prvého mája 2008 zvýšiť o 15 percent. Predpokladá to Opatrenie ministerstva financií o regulácii cien nájmu bytov, ktoré ešte musí schváliť vláda.

Znamená to, že cena za jeden štvorcový meter obytnej miestnosti (izby) sa zvýši mesačne zo súčasných 33,80 koruny na 38,87 koruny. Za jeden štvorcový meter takzvanej vedľajšej miestnosti, ako je kuchyňa, alebo kúpeľňa, bude nájomca platiť 18,17 koruny (doteraz 15,80 Sk). Takže napríklad čisté nájomné za priemerný dvojizbový byt už nebude mesačne 1 800 korún, ale viac ako 2 000. Nie sú v tom zahrnuté platby za energie a vodu, ani poplatky za „základné prevádzkové zariadenia bytu,“ ako sú napríklad sporák, či kuchynská linka.

„Zdraženie nás neteší, ale berieme ho ako nevyhnutnosť, ktorá sa musí urobiť,“ hovorí predseda Občianskeho združenia Právo na bývanie Kristián Straka z Bratislavy. Uznáva totiž aj nároky reštituentov na trhové nájomné, ktoré by však mnohí obyvatelia týchto bytov nedokázali platiť.

„Žijeme v strašných podmienkach. V reštituovaných bytoch sa často nekúri, steny sú plesnivé a byty celkovo zanedbané. Keď prší, cez okná mi preteká voda...,“ sťažuje sa Eva Strasserová, ktorá býva na Gro:sslingovej ulici v Bratislave. Mesačne platí za byt (bez energií a ďalších poplatkov) okolo 3 500 korún. Ak sa zvýši o 15 percent, bude to o 525 korún viac. V minulosti do jeho obnovy investovala, ale po prijatí reštitučných zákonov v 90. rokoch minulého storočia, už nedala do bytu ani korunu. Nájomníci v reštituovaných bytoch nevedia, ako vláda ich problém definitívne vyrieši, hoci sa tým už viackrát zaoberala. „My potrebujeme definitívne riešenie. Nie iba zvyšovanie nájomného,“ dodáva Strasserová.

Zdraženie nájomného by malo platiť do definitívneho vyriešenia problému bývania v reštituovaných domoch. Aké bude zatiaľ nikto nevie. Vláda však na tom pracuje. Ministerstvo práce má zistiť, koľko ľudí býva v takýchto bytoch. Na to budú nadväzovať ďalšie úkony. Straka odhaduje, že na Slovensku ich je 20- až 30-tisíc.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 16:29