StoryEditor

Tvorba HDP na obyvateľa v SR dosiahla 63 % priemeru EÚ

28.06.2007, 13:57
Autor:
SITASITA

Tvorba hrubého domáceho produktu (HDP) na obyvateľa v minulom roku na Slovensku dosiahla úroveň 63 % priemeru Európskej únie (EÚ). Slovensko sa tak v tomto ukazovateli ocitlo medzi členskými štátmi EÚ so slabšími výsledkami. Horšie výsledky však zaznamenalo ešte ďalších päť krajín, a to Litva s tvorbou HDP na obyvateľa na úrovni 58 % priemeru únie, Lotyšsko vo výške 56 % priemeru, Poľsko na úrovni 53 % priemeru. Druhý najhorší výsledok napokon evidovali novopristúpené krajiny Rumunsko a Bulharsko, pričom Rumunsko vyprodukovalo na obyvateľa 38 % priemeru EÚ a Bulharsko len 37 %.
Podľa prvého predbežného odhadu, ktorý zverejnil európsky štatistický úrad Eurostat, najvyššiu tvorbu HDP na obyvateľa v rámci EÚ vlani dosiahlo Luxembursko, a to na úrovni 280 % priemeru únie. Bolo to takmer dvakrát viac ako v Írsku, ktoré skončilo na druhom mieste s tvorbou HDP vo výške 144 % priemeru. Vysoko sa umiestnilo aj Holandsko (131 %), či Rakúsko (129 %) a Dánsko (127 %). Revidované výsledky zverejní európsky štatistický úrad v decembri tohto roka.
Slovensko výrazne zaostáva nielen za krajinami eurozóny, ale napríklad aj za Českou republikou, ktorá vyprodukovala na obyvateľa až 79 % priemeru únie. ČR pritom predbehla aj Maltu, ktorá skončila na úrovni 77 %. V Maďarsku dosiahla tvorba HDP na obyvateľa 66 % priemeru EÚ.
Eurostat počíta tvorbu HDP na obyvateľa podľa parity kúpnej sily (PPS), čo umožňuje zmysluplné porovnanie jednotlivých krajín pri zohľadnení úrovne ich cien. Z nečlenských krajín veľmi dobre obstálo Nórsko (187 %), Island (134 %) a Švajčiarsko (133 %), naopak nízku tvorbu HDP vykázali kandidátske krajiny Chorvátsko (50 %) a Turecko (29 %).

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 13:54