StoryEditor

Šéf energetiky skončil

21.09.2007, 00:00

Muž zodpovedný za energetickú koncepciu krajiny, generálny riaditeľ sekcie energetiky na ministerstve hospodárstva Marián Naniaš, v stredu poobede s hodinovou platnosťou skončil svoje pôsobenie na ministerstve. Dôvody, prečo odišiel z ministerstva a prečo odišiel tak náhle, zostávajú nejasné. "Pán Naniaš odišiel po dohode na vlastnú žiadosť," reagoval hovorca rezortu Branislav Zvara.
Dôvod svojho odchodu, a či je rýchlosť procesu dôsledkom nejakého konfliktu, nechcel komentovať ani sám Naniaš. Podľa všetkého však zostáva byť činný v oblasti. "V budúcnosti sa v energetike pravdepodobne ešte stretneme," povedal pre HN. V tejto súvislosti sa vyskytli dohady, že Naniaš sa vzdal svojej funkcie, aby mohol kandidovať na post predsedu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví. Expredsedu úradu Karola Dvoráka vláda na svojom minulotýždňovom rokovaní nepotvrdila, podľa kuloárnych informácií práve pre nesúhlas Smeru-SD, ktorý na funkciu na ministerstve nominoval aj Naniaša. Tieto dohady však nikto z oslovených nepotvrdil.
Marián Naniaš sa na poste šéfa energetiky na ministerstve hospodárstva objavil vlani na jeseň, pôvodne ako poverený riadením. Dlhé roky predtým pôsobil v oblasti jadrovej energetiky na Slovensku i v zahraničí. V poslednom čase spolu s kolektívom pracovali na Stratégii energetickej bezpečnosti Slovenska do roku 2030, ktorú majú verejnosti predstaviť v pondelok, a na novele zákona o energetike, ktorý momentálne prechádza procesom pripomienkového konania.
Vo februári médiá upozornili na jeho možný konflikt záujmov. Na ministerstvo totiž prišla žiadosť o odpojenie od plynovej sústavy a vybudovanie paralelného plynovodu od firmy Energo Solutions, ktorej konateľkou je Barbora Vrbová. Tá figuruje aj v spoločnosti Nuclear Group Slovakia, kde ako konateľ do decembra 2005 pôsobil aj Naniaš. Ako však exriaditeľ upozornil, v čase svojho pôsobenia vo firme sa nestretol s Barborou Vrbovou, ale len s jej otcom Jánom Vrbom.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 13:05