StoryEditor

Zamestnanci automobilky Chrysler odsúhlasili novú kolektívnu zmluvu

28.10.2007, 11:50
Autor:
TASRTASR

Zamestnanci automobilky Chrysler tesnou väčšinou odsúhlasili novú kolektívnu zmluvu so zamestnávateľom. Oznámil to dnes v noci Odborový zväz pracovníkov v automobilovom priemysle (UAW).

Nová štvorročná zmluva platí pre 45 000 zamestnancov Chrysleru, 55 000 zamestnancov na dôchodku a 23 000 rodinných príslušníkov zamestnancov. Obsahuje garancie, že výroba áut sa nepresunie mimo USA. Garancie však nie sú také rozsiahle ako v prípade dohody UAW s General Motors. V mnohých prípadoch zaručujú zachovanie pracovných miest iba počas životnosti súčasných produktov. Súčasťou novej zmluvy je i vytvorenie fondu, ktorý bude mať na starosti financovanie zdravotnej starostlivosti pre pracovníkov automobilky na dôchodkoch. V tejto záležitosti je dohoda podobná s prelomovou zmluvou, ktorú v septembri uzatvorili UAW s General Motors.

V súčasnosti odborová organizácia UAW vedie rozhovory aj o novej kolektívnej zmluve v automobilke Ford. Táto americká automobilka v uplynulom roku hospodárila so stratou 12,6 miliardy USD, v prepočte 292,9 miliardy SKK. Spoločnosť chce zatvoriť viacero fabrík a zrušiť 30 000 pracovných miest. Je pripravená predať i dcérske automobilky Jaguar a Land Rover.

Informovala o tom agentúra DPA.
(1 USD = 23,247 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 21:07