StoryEditor

Hartmann-Rico u nás porastie pomalšie

01.12.2008, 23:00

Kým český výrobca zdravotníckych potrieb a hygienických produktov Hartmann-Rico musí v jednom z tamojších závodov v Moste prepúšťať a presunúť výrobu do Indie, na Slovensku jeho dcérska spoločnosť Hartmann-Rico Bratislava dosiahla rast. Za prvých deväť mesiacov tohto roka zvýšila medziročne obrat o 13,8 percenta na 595,3 milióna korún (1,97 milióna eur) a čistý zisk až o 16,4 percenta na 94,662 milióna korún (3,14 milióna eur).
Napriek tomuto vývoju predpokladá generálny riaditeľ Hartmann-Rico Ľubomír Páleník celkový rast na Slovensku pomalší -- obrat by mal dosiahnuť 755 miliónov korún (25,06 milióna eur), a zisk len 110 miliónov korún (3,65 milióna eur). "Dôvodom je, že v decembri musíme vytvoriť veľa rezerv na krytie nezaplatených pohľadávok, ktoré máme voči zdravotníckym zariadeniam na Slovensku. V októbri prekročili hranicu 140 miliónov korún (4,65 milióna eur) a priemerná doba splatnosti je 50 týždňov. Na začiatku tohto roka bola 34 týždňov," vysvetlil.
Skupina Hartmann patrí medzi vedúcich výrobcov produktov na ošetrovanie rán, výrobkov na ošetrovanie inkontinencie a produktov obmedzujúcich prenos infekcie na operačných sálach. Jej prioritné trhy sú v Európe a sieť vlastných pobočiek má v 35 krajinách sveta. V susednom Česku má štyri výrobné závody, v ktorých 1 500 zamestnancov vyrába pre celú skupinu. Minulý týždeň spoločnosť oznámila, že v Moste, kde bola jediná textilná výroba v Česku, do konca budúceho roka ukončí výrobu obväzov a ovínadiel a presunie ju do Indie.
Všetkým 249 prepusteným zamestnancom ponúkli miesto v ostatných svojich závodoch. "Naša predstava je, že na konci roka 2009 nebudeme mať preto o 249 zamestnancov menej, ale asi o 70 menej," dodal Páleník. Firma vytvorila kompenzačný plán, v rámci ktorého títo zamestnanci dostanú odstupné nad rámec Zákonníka práce. "Dáme im ešte jedno- až deväťmesačné odstupné podľa toho, koľko pracovali v závode a ako dlho ich ešte budeme potrebovať. Najviac dostanú tí, ktorí to budú ťahať až do samého konca, pretože tí si sťažujú situáciu s hľadaním inej práce a my ich tam budeme potrebovať, aby sme tam výrobu udržali až do konca," vysvetlil Páleník.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 05:56