StoryEditor

Tajné rokovanie o štátnom rozpočte

08.10.2007, 00:00

Dlho utajované pracovné stretnutie Koaličnej rady a ministra financií v Tatrách, vzhľadom na návrh štátneho rozpočtu, neprinieslo žiadne podrobné informácie. Avšak položilo základ na schválenie návrhu. "Ďalšie rokovania budú pokračovať tak, aby sa vláda vo štvrtok mohla zaoberať rozpočtom a aby bol rozpočet na budúci rok schválený," povedala po stretnutí hovorkyňa vlády Silvia Glendová. Aj keď sa dvaja koaliční partneri nechceli vyjadrovať o priebehu stretnutia, tretí predseda SNS Ján Slota načrtol istú nespokojnosť. "Človek nikdy nie je spokojný," povedal novinárom. Napriek neuverejneným informáciám z pracovného stretnutia, návrh štátneho rozpočtu na rok 2008, sa očakáva v akceptovateľnej podobe na prijatie eura v roku 2009.
Postup samotných príprav rozpočtu však opozíciu znepokojuje a dokonca ho kritizuje. "Spôsob, akým je pripravovaný štátny rozpočet na rok 2008 je ďalším z dôkazov bezútešnej nezodpovednosti a nekompetentnosti vlády Roberta Fica," povedal podpredseda SDKÚ--DS Ivan Mikloš. Kritika sa opiera najmä o formu pripravovania či schvaľovania zákonov, ktoré úzko súvisia s výdavkami a príjmami rozpočtu, pri ktorých nie je známy ich dosah. Aj keď o dôkladné informácie vzhľadom na návrh rozpočtu je núdza a na prerokovanie samotného návrhu má vláda iba jedno zasadnutie, zostáva optimistická a verí, že rozpočet bude schválený.
Základné parametre rozpočtu vláda schválila už v máji. Práve podľa nich by mal celkový deficit verejných financií dosiahnuť 2,34 percenta hrubého domáceho produktu (HDP). Ak chceme prijať euro k 1. januáru 2009, tak musíme udržať schodok pod úrovňou troch percent HDP. Stále však nie je známe stanovisko Eurostatu. "Koalícia a vláda naplnia svoj program a splnia aj kritériá na prijatie eura bez ohľadu na oficiálne stanovisko Eurostatu," vyjadril sa minister pôdohospodárstva Miroslav Jureňa.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 04:07