StoryEditor

Elektrárne by mohli využívať náš urán

28.11.2007, 23:00
Slovensko je v dovoze energií takmer výlučne závislé od Ruska. Moskva nám okrem takmer všetkej ropy a plynu dodáva aj palivo pre jadrové elektrárne.

Závislosť od vonkajších zdrojov by mohla znížiť domáca ťažba, ložiská rádioaktívneho uránu totiž máme aj na Slovensku. Zaujímajú sa o ne aj energetické firmy. "Robia sa isté aktivity ohľadne výskumu," pripustil šéf Slovenských elektrární Paolo Ruzzini.

Urán zo Slovenska
Na Slovensku sú ložiská uránu hlavne na Považí a Spiši. Zatiaľ sa nevyužívajú, aj keď o ťažbu má záujem niekoľko kanadských spoločností. Firma Tournigan má povolenia na prieskum v štyroch lokalitách stredného a východného Slovenska, Ultra Uranium chce ťažiť v okolí Beckova.
Na Slovensku sa možnosti ťažiť urán skúmali už od 60. rokov minulého storočia, pre nerentabilnosť bol výskum v roku 1984 zastavený. Situácia je však dnes už iná, ceny uránu vzhľadom na dopyt energetického priemyslu už niekoľko rokov výrazne stúpajú a ťažba sa stáva profitabilná.
Rozbehnúť by sa mohla najskôr o päť rokov, po dôkladných prieskumoch a meraniach a získaní všetkých povolení. Navyše, proti ťažbe ostro protestujú dotknuté samosprávy a výhrady majú aj ochranári. "V niektorých lokalitách je riziko ohrozenia vodných zdrojov. Z vyťaženého materiálu sa využíva len malá časť. Problém je s množstvom nízkoaktívneho odpadu, ktorý môže kontaminovať okolie. Vláda by preto mala zvážiť prínosy možnej ťažby," povedal Juraj Rizman z Greenpeace.

Monopolný dodávateľ
Rusko už ovláda prakticky celý trh s jadrovým palivom v regióne strednej Európy. Tunajšie jadrové elektrárne používajú ruské tlakovodné reaktory VVER, a tamojšia technológia je najvhodnejšia pre tunajšie bloky. Preto Rusi s prehľadom vyhrávajú všetky tendre tunajších elektrární na dokonalejšie palivo. Pre slovenské elektrárne v Bohuniciach a Mochovciach dodáva palivové články ruská spoločnosť TVEL, ktorá v tendri pred dvomi rokmi prevalcovala britský BNFL. Podobne je to aj v maďarskej Pakši, českých Dukovanoch či bulharských elektrárňach.
V plzenskej Škode tento týždeň začínajú hydraulické skúšky makety nového paliva od TVEL-u, ktoré má od roku 2010 nahradiť americké palivo v elektrárni Temelín. "Palivový článok sa vďaka konštrukčným zlepšeniam vyznačuje zvýšenou prevádzkovou spoľahlivosťou a odolnosťou proti deformáciám," hovorí špecialista ruskej spoločnosti na jadrové palivo Alexej Dolgov. Temelín bol jednou z mála elektrární spoza bývalej železnej opony, ktorá používala palivové články americkej firmy Westinghouse. Tie však boli nekvalitné, a tak sa víťazom nového tendra stal ruský TVEL

Sami to nezvládneme
Ak by sa aj ťažba uránu na Slovensku začala, neznamená to ešte, že sa nám podarí energetickú závislosť od Ruska výrazne znížiť. Po vyťažení a prvotnom spracovaní putuje takzvaný "žltý koláč" do konverznej fabriky a neskôr do obohacovacieho zariadenia, ktoré sú len v Rusku, vo Francúzsku, Veľkej Británii a v niekoľkých ďalších štátoch na svete. "Určite by to znamenalo zvýšenie konkurencieschopnosti elektrární. Nie je to však otázka zajtrajška," dodal Ruzzini.

Jadrové palivo u nás
- jadrové palivo k nám dodávajú výlučne Rusi
- Slovensko má vlastné zásoby uránu
- o ťažbu je záujem, otázna je ekológia
- výskumy by trvali najmenej päť rokov
- sami by sme jadrové palivo vyrobiť nezvládli
- štát by bol energeticky nezávislejší

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 13:15