StoryEditor

SR v máji s najvyššou mierou nezamestnanosti v EÚ

03.07.2007, 12:18
Autor:
SITASITA
Sezónne očistená miera nezamestnanosti v SR v máji v porovnaní s hodnotou za apríl stagnovala na úrovni 10,8 %. Ako ďalej vyplýva z údajov, ktoré zverejnil štatistický úrad EÚ Eurostat, SR má najvyššiu mieru nezamestnanosti v rámci EÚ.

SR tak vystriedala Poľsko, ktoré malo niekoľko rokov tradične najhoršiu mieru nezamestnanosti. Poľská nezamestnanosť v máji klesla na 10,5 % z aprílovej úrovne 10,7 %.
Priemerná sezónne upravená miera nezamestnanosti v rámci celej 27-člennej EÚ sa v máji znížila na 7 % z aprílových 7,1 %. Na medziročnej báze sa miera nezamestnanosti v EÚ znížila o 1 percentuálny bod. V eurozóne miera nezamestnanosti v máji tiež klesla na 7 % zo 7,1 % za predchádzajúci mesiac. Medziročne sa miera nezamestnanosti v 13-člennej Európskej menovej únii znížila o 0,9 percentuálneho bodu.
Spomedzi krajín EÚ dvadsaťdva zaznamenalo medziročný pokles miery nezamestnanosti, štyri krajiny evidovali nárast a nezamestnanosť stagnovala v Rumunsku. Najnižšiu mieru nezamestnanosti v máji registrovalo Holandsko, a to 3,2 %, po ňom nasledovalo Dánsko s mierou nezamestnanosti 3,3 % a Írsko so 4,1 %. Po Slovensku a Poľsku evidovalo tretiu najvyššiu mieru nezamestnanosti Francúzsko, a to 8,7 %.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 00:38