StoryEditor

Koaličné sľuby iba na papieri

16.10.2007, 00:00
Autor:
SITASITA

Návrh štátneho rozpočtu na budúci rok a návrh rozpočtu verejných financií na roky 2008 až 2010 je už v parlamente. Potvrdilo to tlačové oddelenie Národnej rady SR. Vláda tak splnila zákonnú podmienku, podľa ktorej musí byť návrh rozpočtu do parlamentu doručený najneskôr do 15. októbra. O návrhu rozpočtu tak budú poslanci parlamentu rokovať na poslednej tohtoročnej schôdzi, ktorá sa začne 27. novembra. Štátny rozpočet ide do parlamentu s navrhovaným deficitom v objeme takmer 32 miliárd korún, čo znamená jeho zníženie oproti tohtoročnému rozpočtu o vyše 6,4 miliardy korún.
Sľuby sú falošné
Tento vládou schválený návrh štátneho rozpočtu odzrkadľuje podľa Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy (Ineko) falošnosť sľubov jej strán. Potvrdzuje totiž, že vláda nedáva výrazne viac peňazí na sociálne veci, ani na rozvoj vzdelanosti potrebný pre dlhodobý rast životnej úrovne, pričom v pomere k hrubému domácemu produktu sa financovanie týchto oblastí dokonca zmenšuje. Konštatuje sa to v hodnotení návrhu štátneho rozpočtu, ktoré vypracovalo Ineko v rámci projektu zameraného na monitoring plnenia politických sľubov.
Inštitút poukazuje na fakt, že vláda neplní sľuby o zvyšovaní transparentnosti pri použití verejných zdrojov. Ako príklad uvádza sľub z volebného programu strany Smer "zvýšiť transparentnosť poskytovania štátnej pomoci centrálnym zverejnením jej príjemcov", pričom tieto informácie doteraz neboli zverejnené. Ako sa ďalej uvádza v stanovisku inštitútu, chýbajú tiež analýzy efektívnosti investičných stimulov, ktoré vláda sľubovala pripraviť vo svojom programovom vyhlásení. Inštitút poukazuje aj na pokles výdavkov zo štátneho rozpočtu určených pre ministerstvo práce, pričom výdavky v pomere k HDP klesajú z troch percent v roku 2006 na 2,7 percenta v roku 2008. Podobne zdroje štátu na podporu bývania klesajú z 0,5 percenta HDP v roku 2006 na 0,4 percenta HDP v roku 2008.
Klamstvá sa môžu vyplatiť
Ineko ďalej vo svojom stanovisku uvádza, že nemá záujem vstupovať do straníckej súťaže. Cieľom projektu zameraného na monitoring plnenia sľubov je zabrániť tomu, aby sa aj na Slovensku premenil boj o moc na preteky, kto dokáže lepšie "klamať ráno, na obed aj večer". "Keďže falošné sľubovanie pokračuje aj druhý rok po voľbách, považuje Ineko za zodpovedné prezentovať odpočet plnenia sľubov čoraz razantnejšie. Ak sa totiž stratégia klamania občanov ukáže ako úspešná, hrozí, že ju časom masovo prijmú viaceré politické strany", uvádza sa v hodnotení návrhu rozpočtu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 02:03