StoryEditor

Čína verí americkým balíčkom

03.06.2009, 00:00
Autor:
(čtk)(čtk)

Čínski predstavitelia chápu, že Spojené štáty museli vydať na podporu ekonomiky miliardy dolárov, zvýšiť dočasne rozpočtový deficit, a týmto krokom veria. Počas prvej návštevy v Pekingu to včera povedal americký minister financií Timothy Geithner.

Minister ubezpečil, že sa Peking americkým dlhom neznepokojuje, pretože sa Washington zaviazal držať silný dolár a nízku infláciu. Čína vlastní značný objem amerických vládnych cenných papierov.

Administratíva prezidenta Baracka Obamu sa okrem toho zaviazala, že po zvládnutí krízy sa vráti k výdavkom v rámci dostupných prostriedkov, pripomenul Geithner. Za čínsku stranu bude rokovať s prezidentom Chu Tin-tchaom a predsedom vlády Wen Tia-paom.

"Našiel som v Číne značnú dôveru, oprávnenú dôveru v silu, odolnosť a dynamiku americkej ekonomiky," povedal Geithner. Čínske vedenie podľa neho verí, že Spojené štáty nerobili záchranné kroky iba pre seba, ale aj pre zvyšok sveta.

Čína je najväčším jednotlivým vlastníkom amerických vládnych dlhopisov. V marci ich mala asi za 768 miliárd dolárov. S nevôľou sa z Číny pozerali na Washington na márnotratné vydávanie stoviek miliárd dolárov, aby sa Spojené štáty dostali z najhoršej recesie za posledných 80 rokov.

Obamova administratíva tento rok počíta s deficitom 12,3 percenta hrubého domáceho produktu, čo je oproti Číne štvornásobok. Centrálna banka Fed sa okrem toho uchýlila k neštandardným riešeniam, aby rozhýbala tok peňazí.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 22:43