StoryEditor

Kabinet schválil správu o príprave na čerpanie eurofondov

12.09.2007, 13:16
Autor:
SITASITA

Vláda schválila na stredajšom zasadnutí správu o pripravenosti Slovenska na čerpanie štrukturálnych fondov a Kohézneho fondu v programovom období 2007 až 2013 podľa stavu k 15. augustu tohto roka. Materiál, ktorý predložil minister výstavby a regionálneho rozvoja Marian Janušek, informuje o stave pripravenosti a spolupráce riadiacich orgánov, Centrálneho koordinačného orgánu - ministerstva výstavby so zástupcami Európskej komisie (EK) pri úprave a schvaľovaní Národného strategického referenčného rámca (NSRR) a operačných programov. Podľa uvedenej správy stav administratívnych kapacít pre čerpanie eurofondov v rokoch 2007 až 2013 na ôsmich ministerstvách, Úrade vlády SR a Úrade pre verejné obstarávanie sa zvýšil z 1 023 v polovici februára tohto roka o 138 v polovici augusta tohto roka. Rozhodnutím vlády z mája tohto roka by sa mal počet týchto pracovníkov zvýšiť na 2 013.
Vláda v stredu zároveň zaviazala ministra výstavby a regionálneho rozvoja predkladať správy o pripravenosti SR na čerpanie štrukturálnych fondov a Kohézneho fondu v období 2007 až 2013 štvrťročne až do konca augusta budúceho roka. Do konca septembra tohto roka má M. Janušek vypracovať a aktualizovať metodické usmernenia Centrálneho koordinačného orgánu k dopracovaniu interných manuálov procedúr riadiacich orgánov a ich sprostredkovateľských orgánov v rámci systému riadenia štrukturálnych fondov a Kohézneho fondu pre sedemročné obdobie.
Dokument NSRR SR na roky 2007 až 2013 schválila EK 17. augusta tohto roka. Slovensko bude môcť za sedem rokov vyčerpať z európskych zdrojov približne 400 mld. Sk. V tomto mesiaci by mohla EK schváliť aj päť z jedenástich operačných programov, a to Informatizácia spoločnosti, Doprava, Regionálny operačný program, Technická pomoc a Zamestnanosť a sociálna inklúzia. Zvyšných šesť operačných programov - Životné prostredie, Výskum a vývoj, Vzdelávanie, Konkurencieschopnosť a hospodársky rast, Zdravotníctvo a Bratislavský kraj - by mohlo byť schválených do konca aktuálneho roka v závislosti od ich pripravenosti.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 14:05