StoryEditor

Mikloš: Obavy o ohrození prijatia eura v SR už potvrdzuje aj ECB

27.06.2007, 14:18
Autor:
TASRTASR

ajnovšia správa Európskej centrálnej banky (ECB) podľa exministra financií Ivana Mikloša potvrdzuje obavy, ktoré už dávnejšie v otázke vstupu Slovenska do eurozóny prezentovala SDKÚ-DS. Najväčší podiel na ohrození prijatia eura v SR má vláda, svojím mlčaním k tomu však prispieva aj Národná banka Slovenska (NBS), upozornil Mikloš na dnešnej tlačovej konferencii.
ECB podľa medializovaných informácií v nedávnej pravidelnej správe pre Medzinárodný menový fond (MMF) vyjadrila obavy, že momentálna nízka úroveň inflácie na Slovensku nemusí byť dlhodobo udržateľná. Táto skutočnosť by potom mohla ohroziť vstup Slovenska do eurozóny.
Inflačný vývoj pritom podľa Mikloša neovplyvňuje len centrálna banka, ale svojou hospodárskou politikou aj vláda. Tá svojimi krokmi vytvára najväčšie riziko pre úspešné prijatie eura v plánovanom termíne 1. januára 2009. "Napríklad obmedzením nezávislosti regulačných úradov a tlakom na dočasne nižšie ceny sa vytvára riziko neudržateľnosti plnenia inflačného kritéria," upozornil exminister financií.
Mikloš preto vyzval predsedu vlády Roberta Fica, aby sa jasne a jednoznačne vyjadril, že vláda chce a bude presadzovať udržateľné plnenie maastrichtských kritérií aj po roku 2008. Viaceré premiérove vyhlásenia podľa neho totiž vyvolávajú pochybnosti o tom, že aj fiškálna disciplína vlády je nastavená len do vstupu do eurozóny. "Budú sa objavovať ďalšie výhrady. Preto vyzývame predsedu vlády, aby konal tak, aby tieto obavy rozptyľoval," dodal Mikloš.
Kritika najsilnejšej opozičnej strany sa však ušla aj NBS. Stanovisko ECB je podľa exministra financií aj dôkazom nedostatočnej komunikácie zo strany slovenskej centrálnej banky. Zároveň Mikloš považuje za veľkú chybu, že predstavitelia NBS mlčali v čase, keď sa schvaľovali napr. zákony obmedzujúce nezávislosť regulačných úradov. "Keď NBS hrá mŕtveho chrobáka a myslí si, že sa jej netýkajú veci ako je obmedzovanie nezávislosti regulačného úradu alebo Zákonník práce, ktorý znižuje flexibilitu trhu práce, tak je to obrovská chyba, ktorá sa môže vypomstiť. Je to alibistická politika NBS," povedal Mikloš.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 11:00