StoryEditor

Slovenka na vysokom poste

20.07.2007, 00:00

Slovensko má svojho zástupcu na významnom poste v Európskej komisii pre regionálnu politiku. Katarínu Mathernovú v stredu vymenovali za zástupkyňu riaditeľa Generálneho riaditeľstva tejto sekcie. "Proces vymenovania chvíľu trval, takže už posledných pár dní som vedela, že by k tomu malo prísť. Obsahovalo to však niekoľko štádií interview. Samozrejme, človek presne nevedel, lebo to mohlo dopadnúť hocijako," povedala pre HN Katarína Mathernová.
Na starosti má tri politické riaditeľstvá a koordináciu vzťahov s ostatnými riaditeľstvami Európskej komisie, ako aj s príslušnými orgánmi v členských štátoch a regiónoch. "Sú to riaditeľstvá, ktoré vytvárajú regionálnu politiku. Zatiaľ čo doteraz som bola regionálnym riaditeľom a mala som na starosti implementáciu regionálnej politiky, teraz budem zodpovedať za koordináciu jej tvorby. Čiže aj v budúcnosti po roku 2013 bude tvorba tejto politiky veľmi významná," vysvetľuje. Prevezme tiež úlohy v oblasti kohéznej politiky únie a mala by dbať o to, aby vychádzala z hospodárskych analýz a riadila sa prioritami Lisabonskej stratégie. Pre Slovensko je aj bude určite prínosom. "Reputácia či renomé krajiny sa tvoria aj kvalitou a reputáciou ľudí, ktorí v komisii pracujú. Akých ľudí tu máme, taký je obraz Slovenska," poznamenala Mathernová. "Keď tu človek postúpi, je to, samozrejme, významné aj pre tú krajinu. Práve preto si to staré členské krajiny veľmi strážia a bojujú o tieto posty."
Podľa Kataríny Mathernovej má Slovensko osoh z regionálnej politiky už teraz. "Na najbližších sedem rokov bude mať balík asi desať miliárd eur. Regionálna politika nie je kľúčová len pre našu krajinu. Okolo 3,8 percenta HDP bude Slovensko dostávať z eurofondov." Pre ňu samotnú je to najvyššia funkcia, aj keď, "mnohé iné kroky, ktoré človek robil, boli úspešné. Verím, že keď som pracovala ako poradkyňa Ivana Mikloša, sme slávili mnohé reformné úspechy a keď som bola v Svetovej banke, boli tiež nejaké". Mathernová nevylučuje, že sa v budúcnosti vráti na Slovensko. "Neviem povedať, čo budem robiť o rok. Myslím si, že nič nie je vylúčené."

Kto je Katarína Mathernová
Narodila sa v Bratislave v roku 1964. Na Univerzite Komenského vyštudovala právo a na Michiganskej univerzite získala postgraduálny titul. V roku 1993 nastúpila do Svetovej banky, kde pôsobila do roku 1999. Nasledujúce tri roky bola poradkyňou pre ekonomiku Ivana Mikloša. Do Svetovej banky sa vrátila v roku 2002, avšak v roku 2004 nastúpila už do Európskej komisie.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 03:06