StoryEditor

Elektrárne môžu zvážiť investície

Enel môže zvážiť svoje investície na Slovensku. Nepriamo to naznačili predstavitelia spoločnosti na Svetovom energetickom kongrese v Ríme.

Taliansky investor môže upustiť od niektorých projektov kvôli niektorým zákonným zmenám v posledných mesiacoch, ako je zavedenie exportných poplatkov na elektrinu alebo kontrola aukcií, na ktorých výrobca elektrinu predáva.
Bariéry uškodia ekonomike
"Slovensko je v strede Európy s možnosťou vývozu do okolitých krajín. Stavanie takýchto plotov na zamedzenie obchodu so susedmi môže odoprieť príležitosti na výstavbu nových zdrojov a byť v dlhodobom horizonte pre ekonomiku škodlivejšie," povedal pre HN šéf Enelu Fulvio Conti. Zopakoval tak hrozbu, ktorú elektrárne už vyslovili po tom, čo ministerstvo hospodárstva naznačilo, že aukcie na predaj elektriny nie sú čisté.
Ako dodal hovorca Slovenských elektrární Juraj Kopřiva, pre investície je potrebný stabilný a urdžateľný regulačný rámec a legislatíva, čoho si je vedomá aj slovenská vláda. "Veríme, že sa plán podarí realizovať v plnej miere."
Ministerstvo hospodárstva výhrady k svojim opatreniam komentovať nechce. "Nebudeme sa vyjadrovať k sprostredkovaným informáciám. Ak má Enel výhrady, môžeme o nich rokovať ako akcionári v Slovenských elektrárňach. Reagovať teda budeme iba na informácie, ktoré sa k nám dostanú oficiálnou cestou a nehrozí, že môžu byť skreslené," vyhlásil hovorca ministerstva hospodárstva Branislav Zvara. Podľa neho ale rezort zavedením poplatkov iba zrovnoprávnil subjekty, ktoré na trhu pôsobia. Za podporné služby podľa neho platili takmer všetci, vrátane odberateľov, ktorí ich majú zahrnuté v konečných cenách elektriny. Výnimkou boli podniky, ktoré si elektrinu vyrábali samé a aj obchodníci. Teraz o túto výsadu prišli.. "Tieto sluzby využívajú, takže by za ne mali aj platiť," dodal Zvara.
Mochovce budú
Slovenské elektrárne plánujú do roka 2013 v krajine preinvestovať 110 miliárd, ktoré majú smerovať hlavne na dostavbu dvoch blokov v Mochovciach, ale aj na zvýšenie výkonu v súčasných jadrových a tepelných elektrárňach. Investičný plán počíta aj s výstavbou hydroelektrární či veterného parku. Ako však pre HN potvrdil zdroj blízky Slovenským elektrárňam, jediný stopercentne istý projekt je dnes dostavba Mochoviec.
Conti zároveň vyvrátil správy, že Enel má záujem vstúpiť na slovenský trh s plynom. "Momentálne nevidíme v tomto smere na Slovensku perspektívu," dodal.
Elektrina zdražie menej
Aj keď ceny elektriny tento rok na Slovensku aj v okolí prudko vzrástli, domácnosti by to mali pocítiť len miernejšie.
"Chceme byť dobrým občanom Slovenska, preto rokujeme o zmiernení rastu cien pre domácnosti," povedal Conti s tým, že na zvýšenie sa na rozdiel od minulého roka spotrebitelia kvôli zvýšeniu cien vyrobenej komodity predsa len musia pripraviť.
Aké budú výsledky rokovaní, zatiaľ zástupcovia elektrární nechceli konkretizovať. "Konečný nárast ceny bude oveľa nižší ako v okolitých krajinách," dodal Kopřiva. Ceny vyrobenej elektriny, ktorá tvorí asi 40 percent konečnej ceny, stúpli medziročne asi o štvrtinu, čo by bez rokovaní štátu a elektrární mohlo znamenať pre konečných spotrebiteľov približne osem- až desaťpercentné zdraženie.
Definitívne ceny elektriny pre domácnosti budú po schválení regulačným úradom známe do konca mesiaca.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 12:07