StoryEditor

Strojárom vlani rástli tržby

04.06.2009, 14:52
Autor:
SITASITA
Strojárske spoločnosti, ktoré pôsobia na Slovensku, vykázali v minulom roku celkové tržby vo výške 20,05 mld. eur. V medziročnom porovnaní to predstavuje nárast o 6 %.

Strojárske podniky zaznamenali vlani pridanú hodnotu v objeme 3,29 mld. eur, čo medziročne predstavuje nárast o 13 %. Ako vyplýva zo správy Charakteristika vývoja strojárskeho priemyslu v roku 2008, ktorú vypracovalo Ministerstva hospodárstva SR (MH), na Slovensku v minulom roku pôsobilo v oblasti strojárstva 853 podnikov, čo je medziročne viac o 108 spoločností. V strojárstve vlani na Slovensku pracovalo viac ako 133 tis. zamestnancov.

Na celkových tržbách v slovenskom strojárstve sa podieľalo hlavne odvetvie výroby motorových vozidiel. Toto odvetvie vlani vygenerovalo tržby v objeme 8,717 mld. eur, čo v medziročnom porovnaní predstavuje pokles o 12 %. Nasledovalo strojárske odvetvie výroby dielov a príslušenstvá pre motorové vozidlá a ich motory s objemom tržieb 3,815 mld. eur. V medziročnom porovnaní toto odvetvie zaznamenalo nárast tržieb o 57 %. Na celkových minuloročných tržbách slovenského strojárstva sa výrazne podieľalo aj odvetvie výroby kovových konštrukcií a kovových výrobkov s tržbami 2,897 mld. eur a odvetvie výroby ložísk, ozubených kolies, prevodových a ovládacích prvkov s tržbami 1,023 mld. eur. Najväčší medziročný nárast v rámci slovenského strojárstva dosiahlo odvetvie výroby železničných a električkových lokomotív a vozňov, keď medziročne zvýšilo tržby o 76 % na minuloročných takmer 586 mil. eur. Výrazne si polepšilo aj odvetvie výroby chladiarenských a vetracích zariadení okrem zariadení pre domácnosť, keď vlani dosiahlo tržby vo výške 173,67 mil. eur, čo predstavuje medziročný nárast o 65 %.

Strojárstvo sa na celkovom priemysle Slovenska vlani podieľalo takmer 53 %. "Odvetvie strojárstva patrí aj naďalej k ťahúňom celého priemyslu a priemyselnej výroby na Slovensku," konštatoval rezort hospodárstva v správe. Podľa MH vývoj slovenského strojárstva pre tento rok bude ovplyvnený vývojom automobilového priemyslu vo svete, na ktorý je náš automobilový priemysel výrazne exportne naviazaný, a ktorý patrí medzi najohrozenejšie odvetvia v súčasnosti prebiehajúcej globálnej hospodárskej krízy.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 06:00