StoryEditor

Začal sa boj o formuláre

17.10.2007, 00:00
Novela zákona o sociálnom poistení, ktorá by mala podľa parlamentnej matematiky prejsť hlasovaním na budúci týždeň, prinesie pre záujemcov o vstup do druhého piliera ďalšie papierovačky. Sporenie v dôchodkovom správcovskom pilieri bude po jeho polročnom otvorení v prípade mladých ľudí dobrovoľné. Týka sa to tých, ktorí na trh práce iba vstupujú. Pre ostatných sa pilier po 30. júni 2008 opäť uzavrie.

Novela zákona o sociálnom poistení, ktorá by mala podľa parlamentnej matematiky prejsť hlasovaním na budúci týždeň, prinesie pre záujemcov o vstup do druhého piliera ďalšie papierovačky. Sporenie v dôchodkovom správcovskom pilieri bude po jeho polročnom otvorení v prípade mladých ľudí dobrovoľné. Týka sa to tých, ktorí na trh práce iba vstupujú. Pre ostatných sa pilier po 30. júni 2008 opäť uzavrie.
Musia sa prihlásiť
Hrozí však, že sa kvôli svojej nevedomosti do systému nedostanú ani tí, ktorí doň vstúpiť chcú. Mladý človek, ktorý vstúpi na trh práce, sa totiž musí o vstup do druhého piliera aktívne prihlásiť u správcu prvého, priebežného piliera. "Nového pracovníka prihlasuje vždy zamestnávateľ do Sociálnej poisťovne. Keď bude chcieť vstúpiť do druhého dôchodkového piliera, musí to oznámiť Sociálnej poisťovni," hovorí predseda parlamentného sociálneho výboru Jozef Halecký z ĽS-HZDS.
Podľa predsedu Asociácie dôchodkových správcovských spoločností Petra Sochu to nie je šťastné riešenie, pretože mladí ľudia nemusia stihnúť vstúpiť do druhého piliera. "Obávam sa, že prvých pár rokov to môže byť problém, ľudia jednoducho nebudú informovaní," povedal pre HN. Podľa dnešnej legislatívnej úpravy do druhého piliera noví účastníci trhu práce vstupujú automaticky. Medzi mladými ľuďmi je podľa prieskumov podpora kapitalizačného piliera najvyššia.
Súčasná verzia novely navrhuje, aby sa druhý pilier na pol roka pre všetkých otvoril a aj súčasní sporitelia mali možnosť z neho vystúpiť a vrátiť sa do prvého. Potom už bude dobrovoľný iba pre mladých, ktorí na trh práce vstupujú prvýkrát.
Mamičky si môžu vybrať
Na tejto verzii sa včera na Koaličnej rade dohodli predstavitelia troch vládnych strán. Podarilo sa im pri tom odstrániť väčšinu rozporov. Ľudovci totiž navrhovali zmierniť mnohé z pôvodných návrhov rezortu práce. "Dobrá správa je, že sa podarilo vyrokovať možnosť zostať v druhom pilieri pre matky na materskej dovolenke a iné skupiny, za ktoré platí odvody štát," hovorí Socha.
Naopak, za nesystémový krok považuje šesťmesačné otvorenie druhého piliera. Za najvýraznejšie negatívum považujú správcovské spoločnosti predĺženie minimálnej doby sporenia v kapitalizačnom pilieri z desať na pätnásť rokov. "Proti tomuto sme dlho argumentovali. Zdá sa, že neúspešne," povedal Socha
Po včerajšom rokovaní koalície to vyzerá tak, že zákon prejde viac-menej v dnešnej podobe. Smeru sa podarilo zaručiť si hlasy SNS a ĽS-HZDS, nebudú potrebovať ani hlasy opozície. O dokumente sa tak bude hlasovať na tohtomesačnom zasadnutí parlamentu pravdepodobne koncom budúceho týždňa. Napriek petícii opozície za odloženie hlasovania, pod ktorú sa podpísalo vyše stotisíc ľudí.
Opozícia nesúhlasí
Zástupcovia opozície považujú úpravy pôvodného návrhu ministerstva práce za nedostatočné. "Je to úspech mamičiek a opatrovateľov. Preto je zarážajúce a smutné, že sa nepodarilo zabezpečiť zmeny pre invalidných dôchodcov," hovorí poslankyňa za SDKÚ-DS Iveta Radičová. Za nešťastné považuje aj zdobrovoľnenie druhého piliera pre mladých. "Bez dopadových štúdií a odhadov je to veľmi nezodpovedné," myslí si podpredsedníčka sociálneho výboru.
Jediným rozporom medzi koaličnými stranami je, či bude možné vyplácať dôchodok predčasným dôchodcom, ktorí zároveň pracujú. Opozícia spolu s ľudovcami navrhujú, aby súbeh vyplácania nezrušili, Smer-SD ho chce zrušiť kvôli tomu, že by to znamenalo ušetrenie 1,2 miliardy korún pre Sociálnu poisťovňu. "V rozprave pravdepodobne predložím pozmeňovací návrh o tomto bode," avizuje Halecký. Tento pozmeňovací návrh by mohol prejsť, s najväčšou pravdepodobnosťou ho totiž podporí aj opozícia.


Ktoré pôvodné návrhy novely majú prejsť
Otvorenie druhého piliera od 1. januára do 30. júna áno
Zvýšenie vymeriavacieho základu pre odvody do fondov z 3-násobku na 4-násobok priemernej mzdy áno
Predĺženie minimálnej lehoty dôchodkového poistenia z 10 na 15 rokov áno
Zákaz súbehu predčasného dôchodku a zárobkovej činnosti ?*
Vylúčenie z II. piliera pre ľudí, za ktorých platí odvody štát (matky na materskej dovolenke, invalidní dôchodcovia) nie

*- o tomto bode sa bude rokovať v pléne, podpora nie je istá.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 11:55