StoryEditor

Prílev zahraničných investícií sa zdvojnásobil

17.01.2008, 23:00

Vyše 42 miliárd korún a 16-tisíc nových pracovných miest. Taký je podľa predstaviteľov agentúry Sario výsledok prílevu zahraničných investícií na Slovensko za vlaňajší rok. Je to dvojnásobok oproti roku 2006. Analytici však upozorňujú, že zlatý vek investícií môže byť na konci a veľa bude závisieť od toho, či vláda udrží reformy a k podnikateľom priaznivé ekonomické prostredie. Vyriešiť treba hlavne otázku korupcie a efektívnosti súdnictva.
Sme zaujímaví
Záujem investorov o Slovensko sa opäť prebudil. Po stagnácii v rokoch 2005 a 2006, ktorá nasledovala po príchode veľkých investícií do automobilového priemyslu, zahraničné firmy opäť prejavili výraznejší záujem o našu krajinu. Vlani tu preinvestovali 1,28 miliardy eur. "Je to druhý najväčší objem investícií v histórii agentúry od roku 2001. V porovnaní s rokom ide o dvojnásobok investícií, pričom sa zvýšil aj počet novovytvorených pracovných miest," povedal šéf Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu Peter Hajaš.
Najviac atraktívny bol pre investorov vlani Košický kraj, kam smerovalo 16 z celkového počtu 64 investičných projektov. Najmenej záujemcov smerovalo, naopak, do Prešovského a Banskobystrického kraja. Podľa Hajaša je pozitívne, že pre investorov už nie sú prvoradé štátne stimuly. "Z investičných projektov žiadalo o štátnu pomoc 25 z nich," dodal.
Analytici sú však toho názoru, že zlatý vek investícií má Slovensko už za sebou, aj keď investície ešte budú pribúdať najmä v oblasti automobilovej výroby a v elektrotechnickom priemysle. "Najväčší boom bol pravdepodobne v minulom roku. Vtedy k nám prichádzali investori, ktorí sa rozhodovali ešte v predchádzajúcom období," hovorí analytik Tatra banky Róbert Prega.
Dôležitá politika
Investorov môže odradiť politická klíma, ktorá síce praje sociálnej situácii občanov, ale nie až tak podnikateľom. Naposledy sa etablovaní aj potenciálni zahraniční záujemcovia o Slovensko sťažovali na nový Zákonník práce. "Nie je to pozitívna vec pre podnikateľov, ale nemal by to byť faktor, ktorý výrazne zníži objem zahraničných investícií u nás," myslí si analytička Slovenskej sporiteľne Mária Valachyová.
Situácia sa však môže zhoršiť, ak vláda bude pokračovať vo svojom ťažení proti podnikateľskému prostrediu, hovorí hlavný analytik ING Bank Ján Tóth. "Index podnikateľského prostredia PAS naznačuje, že súčasná vláda zničila asi dvadsať percent reformného kapitálu predchádzajúcej vlády. Ak to nebude pokračovať, Slovensko si stále zachová podstatnú časť výhod. Okolité krajiny nás však môžu v reformách predbiehať a zároveň vláda môže pokračovať v rušení zvyšných reforiem," vysvetľuje Tóth.
Problémom sú súdy
Index ekonomickej slobody krajín zverejnený Wall Street Journalom pred niekoľkými dňami opäť naznačuje, že problémom slovenského podnikateľského prostredia je korupcia a slabá vymožiteľnosť práva súvisiaca s pomalým a ťažkopádnym súdnictvom. "Zlepšovanie v korupcii sa spomalilo v poslednom roku napríklad oproti Českej republike," hovorí Ján Tóth.
Hajaš však situáciu tak tragicky nevidí a Slovensko považuje za krajinu, kde sa investorom stále oplatí investovať. Pozitíva ako rovná daň alebo výhodná poloha s dosahom na trhy postsovietskych krajín podľa neho zatienia možné negatíva.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 22:25