StoryEditor

Po znížení nákladov na správu poisťovne pobočky nezatvorili

23.01.2008, 15:23
Autor:
SITASITA
Zdravotné poisťovne (ZP) napriek zníženiu maximálnej čiastky, ktorú môžu použiť na vlastnú správu, zo 4 % na 3,5 % z vybraného poistného zatiaľ o zatváraní pobočiek neuvažujú.

Ako ďalej agentúru SITA informovali hovorcovia ZP, hoci môžu od 1. januára tohto roku poisťovne na svoju vlastnú činnosť použiť menej finančných prostriedkov, nepristúpia ani k znižovaniu počtu zamestnancov. Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) bude v roku 2008 hľadať vnútorné zdroje, predovšetkým v podobe zefektívnenia spôsobu riadenia inštitúcie. "Pokles nákladov na prevádzku poisťovne sa v žiadnom prípade nedotkne pacientov, VšZP zachová všetky pobočky a expozitúry," povedala hovorkyňa poisťovne Petra Balážová. Rozpočet na tento rok má Zdravotná poisťovňa Dôvera podľa jej PR manažérky Zuzany Horníkovej naplánovaný tak, aby zabezpečila svoju prevádzku a aby poistenci na vynútené šetrenie doplatili čo najmenej. "Bez ohľadu na zníženie správneho fondu sa však snažíme kontinuálne zvyšovať našu efektivitu," vyhlásila Horníková. Doteraz neurobila ZP Dôvera žiadne opatrenie v rámci pobočiek, ktoré by poistenci pocítili v podobe nižšej kvality alebo dostupnosti služieb, konkrétne možnosti však poisťovňa stále analyzuje a zároveň vyhodnocuje reálne potreby jej klientov. "Nevylučujeme teda, že našu pobočkovú sieť upravíme, od februára napríklad sťahujeme jednu pobočku v Košiciach na dostupnejšie miesto v centre a agendu z pobočky v Krompachoch presúvame do Spišskej Novej Vsi," dodala Horníková.
Zníženie správneho fondu sa podľa hovorcu Spoločnej zdravotnej poisťovne (SZP) Mareka Brezničana, poisťovne a ani jej poistencov v podstate nedotklo. "Náš správny fond bol vždy najnižší," objasnil situáciu Brezničan a doplnil, že SZP "žiadne pobočky nezatvorila, práve naopak otvorila dokonca nové kontaktné miesta". Zmena sa nedotkla ani zamestnancov. "Naposledy sme znižovali stavy ešte v septembri minulého roka," poznamenal Brezničan. Apollo zdravotná poisťovňa možnosti na zníženie prevádzkových nákladov analyzuje, preto ich v súčasnosti nebude konkretizovať. Hovorkyňa poisťovne Radoslava Miklášová však pre agentúru SITA potvrdila, že k 23. januára 2008 Apollo ZP neznížila počet pracovísk ani počet zamestnancov.
Hovorkyňa Union zdravotnej poisťovne (UZP) Nina Zelníková v reakcii na zníženie maxima výdavkov uviedla, že podľa UZP je prijatá legislatíva krokom, ktorý má negatívny dopad na klientov. Poisťovňa však podľa jej slov dokáže zachovať úroveň kvality služieb pre svojich klientov a poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. Ďalšie plánované skvalitňovanie, ale musí odsunúť na obdobie, kedy podmienky na trhu dosiahnu rovnaký stav, ako keď naň poisťovňa vstupovala. "UZP neplánuje rušiť pobočky a ani znížiť počet zamestnancov," dodala na záver Zelníková.
Pozastavenie investícií na nové kontaktné centrá a prehodnotenie plánovaných investícií sú dôsledkom zníženia správneho fondu v Európskej zdravotnej poisťovni (EZP). Ako ďalej uviedol manažér pre komunikáciu v segmente zdravotníctvo J&T Finance Group, a.s. Stanislav Jurikovič, poisťovňa prijala interné opatrenia, ktoré však nemajú vplyv na poistenca, či zabezpečenie zdravotnej starostlivosti. "Je našou prioritou, aby poistenec nepociťoval žiadne negatívne zmeny, servis, ktorý poskytujeme, sme neobmedzili a pokračujeme v režime ako minulý rok," vyhlásil Jurikovič. Zároveň však doplnil, že "tam, kde to má vplyv na poistenca, je prevencia. Vytváranie nových produktov, ktoré sú nad rámec povinného zdravotného poistenia a týkajú sa priamo prevencie, nebudeme môcť realizovať v plánovanom rozsahu". EZP má v súčasnosti osem kontaktných centier, pričom momentálne prehodnocuje ich efektivitu práce a vyťaženosti. "Jediné zmeny, ktoré môžu nastať, budú v posilnení východu SR, na úkor niektorých menej využívaných kontaktných centier," objasnil situáciu Jurikovič. EZP taktiež v súvislosti so znížením stropu výdavkov na vlastnú správu neznížila počty zamestnancov a podľa Jurikoviča ani takéto opatrenie nemá v najbližšom čase v pláne.
Zdravotné poisťovne môžu použiť na svoju správu najviac 3,5 % z vybraného poistného pred prerozdelením od januára tohto roku. Dovtedy mohli na vlastnú činnosť použiť maximálne 4 %. Táto zmena vyplynula z novely zákona o zdravotných poisťovniach, ktorá nadobudla účinnosť na začiatku roku 2008. Ministerstvo zdravotníctva pritom pôvodne navrhovalo znížiť strop na 3 %, avšak neskôr sa priklonilo k miernejšiemu zníženiu. Na príčine bolo, že z prostriedkov na vlastnú správu musia poisťovne hradiť aj prípravu na zavedenie eura a implementáciu informačných systémov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 18:44