StoryEditor

EÚ nepovažuje opatrenia proti čínskemu tovaru za ochranárske

20.08.2007, 15:40
Autor:
SITASITA

Eurokomisár pre obchod Peter Mandelson vyhlásil, že európske bezpečnostné opatrenia a obavy z čínskych tovarov nie sú politickou snahou chrániť vlastný trh. "Tvrdenie, že opatrenia európskych spoločností v súvislosti s toxickými čínskymi tovarmi sú politicky motivované a naznačujú zaujatosť voči Číne, je úplne nepravdivé. Toto nie je otázka obchodu, ale zdravia," povedal Mandelson.
Eurokomisár týmto výrokom reagoval na čínske oficiálne vyjadrenie, že záujem o bezpečnosť čínskych výrobkov je protekcionistický. Peking týmto výrokom nasledoval rozhodnutie najväčšieho svetového výrobcu hračiek, spoločnosti Mattel, ktorý dal stiahnuť z obehu milióny hračiek vyrobených v Číne nafarbených toxickou farbou. Riaditeľ čínskeho štátneho úradu inšpekcie, karantény a dohľadu nad kvalitou Li Čangjang nazval tento krok novým trendom obchodného protekcionizmu.
Predstavitelia Európskej únie (EÚ) však ešte pred tým, než dal Mattel hračky stiahnuť, žiadal Peking, aby Bruselu pravidelne zasielal správy, v ktorých by Európsku komisiu oboznamoval, čo robí so zlepšovaním bezpečnosti a kvality hračiek. Takmer polovica všetkých problémových spotrebiteľských produktov (okrem potravín) v EÚ v minulom roku pochádzalo z Číny.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 07:35