Penta RE
StoryEditor

Top developer prichádza s novinkou. Penta postaví v Bratislave nezvyčajný projekt

07.06.2021, 17:33
Nový projekt Medze prinesie okrem bývania aj rekreačné ubytovacie apartmány. S výstavbou by sa malo začať v roku 2023.

Z jednej strany zrekonštruovaná električková radiála, z druhej zase les. Taký výhľad bude z nového komplexu developerskej spoločnosti Penta Real Estate v bratislavskej Dúbravke.

Nič by na tom nebolo zvláštne, keby okrem bytov neponúkal aj víkendové nehnuteľnosti. K 520 klasickým bytovým jednotkám totiž pribudne aj takmer 300 rekreačných apartmánov.

Podľa výkonného riaditeľa Penta Real Estate Juraja Nevolníka je tento typ lokality atraktívny aj pre ľudí hľadajúcich oddych.

Tomu má v projekte s pracovným názvom Medze zodpovedať aj odlišný vzhľad objektov. K dispozícii budú mať tiež vyššiu úroveň služieb a obsluhu.

Prezident Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska Ján Palenčár však hovorí, že ide o neštandardný postup developera. „Za týmto rozhodnutím môže stáť územný plán, ktorý neumožňuje zastavať sto percent územia bytmi. Nemyslím si však, že bude reálne nájsť cieľovú skupinu pre rekreačné nehnuteľnosti v Dúbravke,“ hovorí. Ľudia sa vo finále podľa neho rozhodnú bývať v apartmánoch trvalo.

Prispôsobí sa terénu

Investor kúpil pozemky v Dúbravke koncom roka 2019. Po medzinárodnej architektonickej súťaži, z ktorej vyšiel finálny návrh, bude nasledovať povoľovací proces. „Pandémia koronavírusu nemala na prípravu projektu zásadný vplyv. Výstavbu plánujeme spustiť v treťom kvartáli 2023,“ povedal Nevolník. Celková výška investície by mala podľa jeho slov dosiahnuť asi 70 miliónov eur.

Nový projekt sa prezentuje 22 nadzemnými objektmi s výškou dvoch až trinástich nadzemných podlaží. Pri návrhu sa však architektonický ateliér Pantograph musel vyrovnať so zemským povrchom, ktorý je kopcovitý. To rozdelí objekt na tri zóny.

Dušan Ševela, vedúci vývoja dizajnu v Penta Real Estate, vysvetľuje, že typológia objektov sa bude v budúcnosti meniť podľa polohy v svahu. Spodná časť bude mať podľa neho mestskejší charakter a bude napojená na električku. Vzniknú tu priestory pre obchodné prevádzky aj pre bývanie. Stredná zóna bude špecifická komunitným charakterom a horná bude rezidenčná.

Súčasťou projektu Medze bude škôlka a pribudnú aj iné priestory občianskej vybavenosti, obchodné prevádzky, oddychové zóny či detské a workoutové ihriská. Do podzemia sa presunie 90 percent parkovacích miest, čím sa podľa investora maximalizuje množstvo zelene.

Podľa Palenčára má Dúbravka veľký potenciál lákať nových obyvateľov. „Všetky novostavby, ktoré tu boli v minulosti postavené, sa úspešne predali. Nemyslím si, že by bol pre developera problém s predajom,“ uviedol. Pre budúcich majiteľov bytov by mohla byť príťažlivou aj vybavenosť vzdialenejšieho okolia. Blízko je letné kúpalisko, futbalový štadión, základná a stredná škola či zdravotnícke zariadenia. Problém by nemal byť ani s napojením na diaľnicu.

Doplnenie skladačky

Okrem projektu, ktorý čaká na potrebné povolenia, má spoločnosť Penta Real Estate v portfóliu niekoľko ďalších rozostavaných. Začiatkom roka začala s výstavbou štvrtej rezidenčnej veže v multifunkčnom projekte Sky Park. Tá má byť dokončená v roku 2024.

Okrem nej má pribudnúť aj kancelárska budova Sky Park Tower. Tá disponuje právoplatným stavebným povolením. „Momentálne sme v procese prípravy realizačného projektu a zahajujeme tendre na prípravu územia. S výstavbou by sme chceli začať v horizonte niekoľkých mesiacov,“ prezradil Nevolník.

Napredovanie vidieť aj v Lamači, kam developer situoval štvrť Bory. Penta tak patrí k developerom, ktorí najvýraznejšie menia vzhľad Bratislavy.

01 - Modified: 2024-04-26 08:47:39 - Feat.: - Title: Lovestream oznámil brutálne mená prere tento ročník. Do Bratislavy príde Macklemore, 50 Cent aj Rita Ora 02 - Modified: 2024-04-25 08:40:20 - Feat.: - Title: V Košiciach má vyrásť obchodné centrum za desiatky miliónov eur 03 - Modified: 2024-04-25 08:03:18 - Feat.: - Title: Novou šéfkou bratislavskej dopravnej komisie bude viceprimátorka Tatiana Kratochvílová 04 - Modified: 2024-04-25 06:19:05 - Feat.: - Title: Vodiči pozor: Na D2 na vjazde do Bratislavy z Malaciek sa zdržíte hodinu 05 - Modified: 2024-04-23 14:02:16 - Feat.: - Title: Bratislavský Slovnaft čakajú v najbližších týždňoch odstávky. Potrvajú až do polovice júna
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 13:15