StoryEditor

BBC Worldwide s rekordným ziskom a novými plánmi

04.07.2007, 07:00
Spoločnosť BBC Worldwide predstavuje komerčnú vetvu britskej verejnoprávnej mediálnej skupiny BBC. Jej medziročný rast zisku dosiahol úctyhodných 24% a dosiahol tak úroveň 111,1 miliónov libier (viac ako 5, 5 miliardy korún). Zaujímavé sú aj plány spoločnosti na najbližšie roky.

Spoločnosť BBC Worldwide predstavuje komerčnú vetvu britskej verejnoprávnej mediálnej skupiny BBC. Jej medziročný rast zisku dosiahol úctyhodných 24% a dosiahol tak úroveň 111,1 miliónov libier (viac ako 5, 5 miliardy korún). Zaujímavé sú aj plány spoločnosti na najbližšie roky. BBC Worldwide vyvíja aktivity vo viacerých oblastiach, napríklad prevádzkuje televízne kanály mimo územia Veľkej Británie, predáva vlastný obsah BBC iným televíziám, vydáva magazíny, knihy, DVDčka a v neposlednom sa rade čoraz viac venuje aj internetu.

A práve k internetu sa viažu ich ambiciózne plány. Do konca roka chce spoločnosť založiť 15 sociálnych sietí, ktoré budú zamerané na určité oblasti a témy (napr. zvieratá, jedlo, životné prostredie). Prvá z nich so zameraním na rodičovstvo alebo ekológiu sa na internete objaví začiatkom septembra. Pripravuje sa aj webportál BBC.com, na ktorom sa budú zobrazovať na rozdiel od BBC.co.uk aj reklamy.

Celkovo plánuje BBC Worldwide investovať do rozvoja, akvizícií a spoločných podnikov v najbližších piatich rokoch 400 miliónov libier. Vedenie spoločnosti je napríklad rozhodnuté získať niekoľko magazínov vo Veľkej Británii a rozvíjať vydavateľské aktivity v USA a Austrálii. Posledných šesť mesiacov zvažujú vytvorenie medzinárodného spravodajského týždenníka, ale konečné rozhodnutie ešte nepadlo. Expanzie sa dočká aj sieť televíznych kanálov. Niektoré súčasné rozšíria vysielanie do ďalších krajín a pravdepodobne pribudnú aj nové.

Počas týchto piatich rokov by mali zisky BBC Worldwide podľa predpokladov BBC vzrásť na 200 miliónov libier. V súčasnosti má najväčší podiel na komerčných príjmoch BBC predaj vysielacích práv na vlastnú tvorbu iným televíziám. Ide najmä o úspešné dramatické seriály ako napríklad Doktor Who alebo Torchwood a samozrejme aj o dokumentárnu tvorbu. V budúcnosti sa očakáva rast príjmov z medzinárodnej televíznej siete, ktorá by mala expandovať najmä v Amerike a v Ázií, a taktiež z internetu.

Zdroj:
http://media.guardian.co.uk
http://www.bbcworldwide.com
http://www.ft.com/cms/s/5dbf7f46-25dd-11dc-b338-000b5df10621.html

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 17:05