StoryEditor

Náklady na euro ZMOS ešte vyčíslené nemá

03.08.2007, 14:07
Autor:
TASRTASR

Samosprávy už začínajú s prípravou na zavedenie eura v SR, ktoré je naplánované na 1. januára 2009. Náklady na prechod na novú menu však necelého 1,5 roka pred očakávaným vstupom do eurozóny ešte presne vyčísliť nevedia.

"Všeobecne sa očakáva, že náklady na zavedenie eura by mali predstavovať približne 1 % z rozpočtov organizácií. Na úrovni miest a obcí pravdepodobne výnimkou nebudeme, ale ten proces u nás je veľmi ťažké v tejto fáze kvantifikovať," uviedol na dnešnom stretnutí s novinármi výkonný podpredseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Turčány.

Rovnako ako v ostatných sektoroch aj samosprávy počítajú s najvyššími nákladmi pri prispôsobovaní informačných systémov a zmenách softvéru. Výdavky im však vzniknú aj pri komunikácii problematiky občanom či preškoľovaní zamestnancov. Všetky tieto náklady budú musieť mestá a obce vyčísliť už pri príprave rozpočtov na rok 2008.

Osobitným problémom, ktorý čiastočne zaťaží rozpočty miest a obcí, bude povinnosť zaokrúhľovať miestne dane a poplatky pri prepočte na euro v prospech občana, teda smerom nadol. Takýto postup, pokiaľ návrh Ministerstva financií (MF) SR prejde bez zmeny vládou aj parlamentom, totiž bude vyžadovať generálny zákon o zavedení eura na Slovensku.

ZMOS sa však výrazného vplyvu zaokrúhľovania daní a poplatkov smerom nadol na rozpočty samospráv neobáva. "Nemyslíme si, že to bude dramatické číslo," domnieva sa Turčány. Dnes prinášajú miestne dane a poplatky do rozpočtov približne 6,5 miliardy Sk, podľa jeho osobného odhadu sa môže ich výnos znížiť maximálne o 1 až 2 %.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 16:14