StoryEditor

Rezort spochybňuje platnosť prepúšťania v Kvetnici

01.02.2008, 11:59
Autor:
SITASITA
Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR nepovažuje uznesenie správnej rady Špecializovanej nemocnice respiračných chorôb (ŠNRCH), n. o. Kvetnica o hromadnom prepúšťaní zamestnancov za právoplatné.

"Správna rada nebola v čase rozhodovania uznášaniaschopná, pretože 30. januára 2008 rokovali iba jej dvaja členovia," uviedla hovorkyňa rezortu zdravotníctva Silvia Balázsiková. Správna rada má mať podľa nej v zmysle platnej legislatívy päť členov a uznášaniaschopná je v prítomnosti nadpolovičnej väčšiny všetkých členov, v tomto prípade mali byť prítomní minimálne traja jej členovia. Ako ďalej uviedla Balásziková, správna rada ŠNRCH sa posledný raz ako uznášaniaschopná zišla 25. januára 2008, ale na tomto stretnutí o hromadnom prepúšťaní zamestnancov nerokovala.
Ministerstvo zdravotníctva je podľa jeho hovorkyne spoluzakladateľom ŠNRCH v Kvetnici a ako spoluzakladateľ vložilo do tejto neziskovej organizácie 97,5 % majetku, pričom pred samotným založením neziskovej organizácie MZ SR presunulo do Kvetnice cez kapitálové výdavky 13 mil. Sk. "Z toho dôvodu ministerstvo považuje postup zvyšného spoluzakladateľa neziskovej organizácie za neseriózny. Rôznymi spôsobmi obchádza platnú legislatívu a tak doslova znemožnil majoritnému spoluzakladateľovi podieľať sa na spolurozhodovaní o ďalšom smerovaní tejto neziskovej organizácie," dodala Balásziková.
V stredu Správna rada ŠNRCH rozhodla o hromadnom prepúšťaní 102 zamestnancov. Zamestnancov prepustí nemocnica v mesiacoch marec až jún. Prepúšťanie zamestnancov je dôsledkom rozhodnutia Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) nepredĺžiť s nemocnicou zmluvu na poskytovanie zdravotnej starostlivosti od 1. januára 2008. Po hromadnom prepúšťaní by nemalo v zariadení ostať viac ako 50 zamestnancov. Na pôvodný účel, ktorým je zdravotná starostlivosť, zostane v nemocnici vyčlenená približne tretina celého objektu. O využití ostatných priestorov bude ešte rozhodovať vedenie nemocnice.
Zakladateľmi neziskovej organizácie Špecializovaná nemocnica respiračných chorôb Poprad-Kvetnica sú ministerstvo zdravotníctva, ktoré vložilo 97 % majetku, a zamestnanci zariadenia prostredníctvom OZ Zamestnanci.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 10:17