StoryEditor

Total sa chce stať dodávateľom paliva do jadrových elektrární

12.12.2007, 15:45
Autor:
TASRTASR
Francúzsky koncern Total sa zaoberá plánmi na rozšírenie svojich podnikateľských aktivít do oblasti jadrovej energetiky a zásobovania jadrových elektrární.

V rozhovore francúzsky hospodársky denník Les Echos to povedal šéf ropnej spoločnosti Christophe de Margerie. Dodal, že si nevie predstaviť, že o 20 rokov by koncern chýbal v jadrovej energetike a v produkcii čistého paliva. Šéf Totalu však nekonkretizoval vstup koncernu do novej podnikateľskej sféry.
Takáto zmena stratégie si vyžaduje dlhodobú prípravu a nie je krátkodobou záležitosťou. Total však nemá záujem na získaní akcií vo francúzskej spoločnosti Areva, ktorá sa zaoberá výrobou jadrových blokov v prípade, že dôjde k jej privatizácii.
Francúzsko získava väčšinu elektrickej energie z jadrových blokov a má 2 významné štátne podniky v tomto sektore, Arevu a Electricité de France, ktorá má na celkovej výrobe elektrickej energie v krajine vyše 70 %.
Pokiaľ ide o cenu ropy Margerie uviedol, že barel (159 litrov) za 90 USD, v prepočte 2 029,77 SKK, nie je drahý. Podľa neho je lacnejší než minerálna voda. Povedal, že cena ropy by nemala výrazne klesnúť, lebo "štrukturálne sme vstúpili do systému vysokých cien".

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 19:12