StoryEditor

Pomer odvodov nie je kľúčový

25.05.2009, 00:00

Tvrdí, že druhý pilier zavedený na Slovensku by mohlo Česko pokojne odkopírovať. Sprísnila by však investičné pravidlá.

V Česku sa už dlhší čas rozpráva o zavedení druhého dôchodkového piliera. Myslíte si, že nastavenie tohto systému tak, ako je na Slovensku, je dobré?
Myslím si, že nič nebráni tomu, aby Česká republika zobrala druhý pilier zo Slovenska v princípe taký, aký je a odkopírovala ho. Tu sa však navrhuje trošku prísnejšie vo viacerých aspektoch. Napríklad sa počíta s prísnejším nastavením investovania na akciových trhoch. Podľa môjho názoru sa finančná a hospodárska kríza ešte neprejavila na výnosnosti slovenských dôchodkových fondov, keďže kapitalizačný pilier je zavedený príliš krátky čas. Nemyslím si, že investovanie do akcií vo veľkom množstve je tým správnym riešením pre sporenie si na dôchodok.

Na Slovensku si sporiteľ odvádza zo svojej hrubej mzdy deväť percent do Sociálnej poisťovne a ďalších deväť percent do druhého piliera. Je známe, že v Česku sa počíta s omnoho nižším príspevkom do kapitalizačného piliera.
Tá penzijná reforma sa u nás rieši už veľmi dlho. Napriek tomu, že druhý pilier ešte nemáme, ľudia pochopili, že šetrenie alebo sporenie si na dôchodok je veľmi dôležité. Popravde tu vzniká dojem, že sa musíte o seba postarať sám. Z tohto dôvodu sa penzijné fondy, známe ako tretí pilier, tešia veľkej popularite už teraz. A to je ten dôvod, prečo si myslím, že vyššie percento príspevku do druhého piliera u nás nebude ani potrebné.

Myslíte si, že naše nastavenie deväť k deviatim je vhodné?
Nedokážem presne odhadnúť demografický vývoj na Slovensku. No nemyslím si, že táto otázka je kľúčová. Pomer odvodov sa totiž vždy dá zmeniť, ak by boli potrebné peniaze pre prvý pilier. Dôležité je hlavne nastaviť pravidlá investovania.

Čo hovoríte na kritériá veku a príjmu? Mala by sa podľa vás od týchto parametrov odvíjať aj účasť v systéme?
Príjmom by som to určite nepodmieňovala. A pokiaľ ide o vek, tiež by som to ním nepodmieňovala. Penzijná reforma by tak strácala zmysel.

Kedy očakávate vznik druhého penzijného piliera v Českej republike?
To je ešte vo hviezdach. Mám dojem, že budúca vláda, ktorá tu bude od jesene tohto roka do roku 2013, sa bude v prvom rade zaoberať otázkou prijatia eura. Pravdepodobne to bude až tá nasledujúca vláda, ktorá začne skutočne diskutovať o zavedení druhého piliera.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 22:17