StoryEditor

Luxembursko ruší pracovné obmedzenia pre nové členské krajiny

01.11.2007, 16:05
Autor:
TASRTASR

Luxembursko dnešným dňom ruší obmedzenia pre prístup na svoj pracovný trh pre pracovníkov z nových členských krajín Európskej únie s výnimkou Rumunska a Bulharska. Stáva sa tak 10. krajinou, kde môžu občania nových členov EÚ vrátane Slovákov pracovať bez potreby žiadať o pracovné povolenie.
Po rozšírení EÚ 1. mája 2004 dostala pôvodná európska pätnástka možnosť aplikovať 7-ročné prechodné obdobia pre otvorenie pracovného trhu občanom 8 z 10 nových krajín. Na Cyprus a Maltu sa obmedzenia nevzťahovali. Prechodné obdobia môžu trvať maximálne do roku 2011, pričom majú podobu 2+3+2 roky.
Len Švédsko, Británia a Írsko sa rozhodli nevyužiť možnosť prechodných období a svoje pracovné trhy otvorili ihneď po rozšírení EÚ. Ostatné krajiny v obavách z prílevu lacnej pracovnej sily z východnej a strednej Európy pristúpili k obmedzeniam. Ich prvá fáza sa skončila 1. mája minulého roka, keď sa k prvým trom krajinám s otvoreným trhom práce pridali ďalšie štyri - Španielsko, Portugalsko, Fínsko a Grécko. V júli 2006 tak urobilo aj Taliansko a v máji tohto roka Holandsko. Ostatné krajiny svoje trhy pootvorili v niektorých odvetviach, pričom napríklad Nemecko avizovalo, že chce uplatňovať prechodné obdobia až do roku 2011.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 11:18