StoryEditor

Fico splnil takmer polovicu sľubov

03.03.2008, 23:00
Vláda Roberta Fica uskutočnila 42 percent z toho, k čomu sa jej najväčšia strana Smer - SD zaviazala pred voľbami. Tvrdí to štúdia inštitútu Ineko, ktorá skúmala plnenie predvolebných sľubov a jednotlivých bodov programového vyhlásenia vlády.

Podľa Ineka vláda plní najmä tie sľuby, ktoré sú populárne, aj keď kritizované expertmi. Sľuby, ktoré odborníci považujú za pozitívne, vláda vraj plní najslabšie.

Inštitút ocenil napríklad snahu prispievať k energetickej sebestačnosti, či podporu investorov. Za nesplnené považuje naopak sľuby o efektívnom štátnom manažmente, o znížení spotrebnej dane na motorové palivá, či o zastavení rastu cien energií.

Čo Fico splnil
Stopercentné plnenie inštitút pripísal sľubom o obmedzení monopolov, zastavení privatizácie, zrovnoprávnení domácich investorov a o podpore energetickej nezávislosti. Až na oblasť energetiky však podľa Ineka Fico nič pozitívne nepriniesol.

Vlastniť jadrovú elektráreň sa však oplatí aj podľa analytika Volksbank Slovensko Vladimíra Vaňa. "V prostredí neutíchajúceho zdražovania cien fosílnych palív sa ukazuje byť pre Slovensko priaznivou zhodou okolností vysoký podiel jadrovej energetiky. Túto výhodu sme však zdedili," hovorí Vaňo.

Vlastné energetické zdroje však podľa neho nemusia znamenať pre občana iba výhody.

"Akademicky je preukázané, že bohatstvu krajiny prospieva zapojenie sa do medzinárodného obchodu. Ak je za hranicami dostupná lacnejšia elektrina, nie je dôvod brániť sa jej importu. Zradným aspektom energetickej diverzifikácie môže byť skĺznutie do stavu, kedy by sa masívne dotovali zdroje, ktoré by bez dotácií neboli životaschopné," hovorí Vaňo.

Energia áno, benzín nie
Za úspešnú označil inštitút aj snahu vlády o zníženie cien plynu, elektriny a vody, a z menšej časti aj pohonných látok. Konanie vlády v tomto smere však vníma negatívne. "Ceny energií rastú výrazne menej ako za minulej vlády, no najmä pre dokončenie liberalizácie cien predchádzajúcou vládou a sčasti aj na úkor cien pre podnikateľov, a možných skokových rastov cien v budúcnosti," píše Ineko.

Premiér navyše zostane dlžný svojim voličom aj dodatočné 25-percentné zdanenie monopolov a bánk, či zníženie spotrebnej dane. Zaviazal sa napríklad aj k zastaveniu privatizácie lesných majetkov. "Nejde o privatizáciu, ale len o odplatný prevod prebytočného majetku štátu," cituje Ineko Stanislava Hábera z tlačového odboru ministerstva pôdohospodárstva.

Plusové body zase Fico utŕžil za podporu investícií. "Pre domácnosti je dobrou správou podpora investícií preto, že so sebou prináša rast zamestnanosti, tvorbu nových pracovných miest. Vzhľadom na očakávaný demografický vývoj je však pre udržanie doterajšieho rastu zamestnanosti dôležité nepodceňovať celoživotné vzdelávanie," povedal Vaňo.

Zdôraznil aj význam investícií pre ďalší vzostup hospodárstva.

Dzurindovi ľudia
Napriek niektorým pozitívnym výsledkom sa vláda k práci Ineka vyjadrila s nevôľou. "Názory bývalých Dzurindových a Miklošových poradcov, sediacich v Ineku, nás nezaujímajú," povedala hovorkyňa vlády Silvia Glendová.

Podľa politológa Petra Horváth zostáva výhodou vlády snaha zapáčiť sa voličom. "Súčasná vláda v porovnaní s tou predchádzajúcou viac sleduje možný dopad uskutočňovania predvolebných sľubov na vývoj svojich preferencií. Viac sa riadi tým, čo na voličov zaberá," povedal Horváth.

To, že Fico svoje sľuby plní len sčasti, však nepovažuje za nič výnimočné. "Platí, že reálny program vytvára až programové vyjadrenie vlády. Pri jeho formovaní dochádza k prieniku predvolebných sľubov viacerých strán," konštatuje Horváth.

Vládne sľuby a ich plnenie

Pre zväčšenie kliknite na obrázok 

 
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 14:58