StoryEditor

Centrálna banka navýšila svoje prognózy inflácie

29.01.2008, 13:44
Autor:
SITASITA
Inflačný cieľ Národnej banky Slovenska bude prekročený aj v roku 2008, plnenie maastrichtského kritéria však ohrozené nie je. Konštatoval to po dnešnom rokovaní Bankovej rady NBS, na ktorom sa diskutovalo aj o aktuálnej makroekonomickej predikcii do roku 2009, jej člen Peter Ševčovic.

Centrálna banka pritom navýšila svoje prognózy inflácie na tento aj budúci rok najmä vplyvom zvýšeného rastu cien potravín, energií a pohonných hmôt. Harmonizovaná inflácia by tak ku koncu tohto roka mala podľa NBS dosiahnuť 2,8 % oproti predošlej prognóze na úrovni 2,3 %. Očakávanú infláciu v roku 2009 centrálna banka navýšila o 0,1 percentuálneho bodu na 2,9 %. Prognózu priemernej inflácie v tomto roku NBS navýšila o 0,6 percentuálneho bodu na 2,9 % a v roku 2009 o 0,4 percentuálneho bodu na 3,1 %.
"Vzhľadom na aktuálny, ako aj očakávaný vývoj cien potravín a ropy sa zvýšila predikcia inflácie na tento a budúci rok. NBS očakáva splnenie maastrichtského inflačného kritéria, ako aj udržateľnosť vývoja inflácie v nasledujúcom období," konštatoval na margo očakávaného vyššieho rastu cien guvernér centrálnej banky Ivan Šramko. Ako dodal, pri hodnotení inflácie za roky 2008 a 2009 je potrebné brať do úvahy aj vplyv zvýšenia spotrebných daní a odhadovaný vplyv zaokrúhľovania v prípade zavedenia spoločnej európskej meny.
Centrálna banka vo svojej aktuálnej prognóze mierne navýšila aj očakávania ekonomického rastu, čo je však vo veľkej miere ovplyvnené jesennými metodickými zmenami a s nimi súvisiacou revíziou údajov o hrubom domácom produkte (HDP) zo strany Štatistického úradu SR a preto zmeny v prognózach neodzrkadľujú jednoznačne ekonomický vývoj. Podľa aktuálnych údajov pritom reálny rast ekonomiky v minulom roku dosiahol 9 % oproti pôvodným odhadom na úrovni 8,9 %. V tomto roku NBS prognózuje hospodársky rast na úrovni 7,7 %, čo je oproti predošlej predikcii nárast o 0,2 percentuálneho bodu. Pre rok 2009 sa prognóza centrálnej banky nemení a zostáva na úrovni 6,9 %.
"Celkovo zo schválenej strednodobej predikcie vyplýva, že ekonomika produkovala v roku 2007 blízko svojho potenciálu a nedochádzalo tak, aj napriek jej dynamickému rastu, k prehrievaniu," konštatoval na margo aktuálnej predikcie hospodárskeho rastu guvernér Šramko. Podobný vývoj pritom podľa neho možno očakávať aj v tomto a nasledujúcom roku. Deficit bežného účtu platobnej bilancie by po aplikovaní revidovaných údajov HDP mal podľa centrálnej banky v minulom roku predstavovať 3,9 % HDP, v tomto roku 2,6 % HDP a v roku 2009 1,2 % HDP.
Mierne úpravy urobila NBS aj vo svojich prognózach mzdového vývoja, čo súvisí aj s vyššou očakávanou infláciou. Nominálne mzdy podľa centrálnej banky stúpli vlani o 7 %, kým predtým predikovala 7,2-percentný rast. Pre roky 2008 a 2009 sa prognózy rastu nominálnych miezd nemenia a zostávajú na úrovni 7,1 %, resp. 7,6 %. Vyššie ceny sa však odzrkadlia na pomalšom raste reálnych miezd. Ich prognózy rastu pre minulý rok NBS znížila o 0,3 percentuálneho bodu na 4,2 %, pre tento rok o 0,6 percentuálneho bodu na 3,8 % a pre budúci rok o 0,8 percentuálneho bodu na 3,7 %.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 15:42