StoryEditor

BSA dosiahla rekordnú výšku náhrady škody v protipirátskych aktivitách

19.09.2007, 08:45
Autor:
TASRTASR

Rekordná náhrada škody je výsledkom šetrenia trestného oznámenia, ktoré podalo združenie Business Software Alliance (BSA) na nemenovanú medzinárodnú mediálnu spoločnosť za používania nelegálneho softvéru. BSA a mediálna firma už uzavreli dohodu o urovnaní v sume 2,5 milióna EUR, v prepočte 84,7 milióna SKK.
Trestné oznámenie podalo združenie BSA v mene firiem Adobe, Autodesk, Avid a Microsoft. "Odhalená mediálna fima musí znášať nemalé náklady za používanie nelicencovaného softvéru," oznámil hovorca BSA v SR Roman Karabelli. Pripomenul, že trestné oznámenie BSA viedlo k policajným prehliadkam vo firme a zmrazeniu jej aktív. Polícia prekontrolovala počítače s cieľom odhaliť nelegálne kópie softvéru. Výsledkom šetrenia je, že organizácia musí zmazať nelicencované softvérové produkty a kúpiť náležité licencie pre softvér, ktorý v budúcnosti plánuje používať. Musí zaplatiť pokuty ako kompenzáciu za nelegálne používanie softvérových produktov.
Nemenovaný zdroj v organizácii uviedol, že sa stali "obeťou tejto situácie, pretože sme sa spoliehali na jediného jednotlivca, ktorý mal dohliadať na dodržiavanie podmienok a spravovať softvérové aktíva v našich pobočkách po dlhé obdobie výrazného rozmachu firmy".
Prezident BSA Robert Holleyman sumarizoval, že "tento prípad demonštruje našu celosvetovú prítomnosť a odhodlanie v koordinovanom snažení za legalizáciu softvéru. Softvér členskej firmy BSA bol nenahraditeľný pre biznis tejto firmy a ona napriek tomu nezvládla manažovať toto pre existenciu firmy životne dôležité aktívum". Z tejto záležitosti má BSA skúsenosť, dodal, že spoločnosti, ktoré prechádzajú obdobím prudkého rastu, ako aj v tomto prípade, prehliadajú problematiku licencovania softvéru.
BSA je vedúcou organizáciou zameranou na podporu bezpečného a legálneho on-line sveta. Zastupuje vedúce softvérové a internetové spoločnosti z celého sveta v komunikácii s vládnymi inštitúciami a zákazníkmi na jednotlivých trhoch. Zasadzuje sa okrem iného za ochranu autorských práv prináležiacich výrobcom programov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 03:46