StoryEditor

V živote na dlh už dobiehame bohatých

06.11.2007, 23:00
Slováci sa prestávajú báť úverov. Potvrdzujú to štatistiky bánk aj prieskumy trhu. Podľa najnovšej správy agentúry Gfk prekročilo percento zadĺžených domácností 50 percent.

Stúpa pritom objem pôžičiek na bývanie aj suma spotrebných úverov.
"VÚB banka poskytla počas prvých deväť mesiacov roka viac ako 55-tisíc spotrebných a hypotekárnych úverov v celkovej výške presahujúcej 15,5 miliardy. Oproti rovnakému obdobiu minulého roka to predstavuje dramatický, takmer 43- percentný nárast objemu poskytnutých úverov," povedala hovorkyňa banky Alena Walterová.
"Objem úverov Slovenskej sporiteľne poskytnutých obyvateľstvu medziročne k 30. septembru stúpol o 26 percent na 68,5 miliardy. Za posledné tri roky sa takmer strojnásobil," povedal vedúci odboru financovania Martin Kaňa.
Najústretovejší voči úverom sú podľa prieskumu mladí ľudia od 20 do 35 rokov. "Svoje sny o samostatnom bývaní, prípadne o vlastnom aute, spravidla nedokážu naplniť zo súčasných finančných zdrojov. Zároveň sú optimistickí, čo sa týka ich ekonomickej budúcnosti a schopnosti svoje záväzky splácať," informovala agentúra Gfk.
Najvyššie objemy na bývanie
Najviac požičaných peňazí smeruje podľa troch oslovených bánk do kúpy alebo rekonštrukcie domu a bytu. Podľa prieskumu má už desatina domácností hypotéku. Ďalšia desatina si vzala úver zo stavebného sporenia.
"Takmer 70 percent z objemu úverov, ktoré banka poskytla obyvateľstvu, predstavovali úvery na bývanie. Ich celková výška dosiahla 10,4 miliardy, čo je medziročne o 58,7 percenta viac," informuje Walterová. Najväčší podiel na tomto náraste mali podľa nej bonifikované hypotekárne úvery pre mladých a hypotekárne úvery vedené v eurách. V porovnaní s predchádzajúcim rokom ich banka poskytla o štyrikrát viac.
Výraznú dynamiku rastu zaznamenali pri úveroch na bývanie aj ostatné banky. "Najväčší podiel na tomto vývoji mali úvery zabezpečené nehnuteľnosťou, ktorých medziročný nárast bol viac ako 80 percent," uviedol hovorca Dexie banky Michal Fúrik.
Slovenská sporiteľňa v tomto roku svojim klientom požičala na bývanie o 35 percent viac ako v rovnakom období minulého roku.
Lízing a pôžičky
Pri menších úveroch je podľa prieskumu najväčší záujem o nákup na splátky, ktorý využíva približne pätina domácností. Povolené prečerpanie na účte zase využíva každá šiesta domácnosť. Firmy orientujúce sa na úverové financovanie evidujú aj nárast hotovostných pôžičiek.
"Strmý nárast dopytu sa v posledných dvoch rokoch týka predovšetkým hotovostných úverov. Napríklad objem hotovostných úverov poskytnutých v prvých troch kvartáloch roku 2007 je päťnásobne vyšší ako v rovnakom období roku 2006. Obdobný nárast sa týkal aj celého roku 2006 v porovnaní s rokom 2005. Súčasne s tým rastie aj priemerná výška hotovostných úverov - tento rok dosahuje 30 500 korún," povedala zástupkyňa spoločnosti Home Credit Ingrid Bilá. Firma pritom dosiahla nárasty pri všetkých úverových produktoch.
Výrazný progres v tejto oblasti financovania evidujú aj banky. "Objem spotrebných úverov vzrástol medziročne o 11 percent. Priemerná výška spotrebného bezúčelového úveru za prvé tri štvrťroky 2007 sa v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka zvýšila takmer o 10-tisíc korún na 137-tisíc korún," povedal Kaňa.
"Počet poskytnutých spotrebných úverov presiahol 45-tisíc, čo je medziročne o 32 percent viac. Až 77 percent z 3,9 miliardy korún spotrebných úverov tvorili bezúčelové úvery," uviedla Walterová.
Zadlžovanie bude pokračovať
Záujem o bankové úvery má aj naďalej rásť a Slovensko má v zadlžovaní postupne dobehnúť bohaté krajiny. Príčinou je zlepšujúca sa ekonomická situácia, ktorá zvyšuje ochotu ľudí žiť na dlh. "Tak ako sa bude ekonomika dostávať na úroveň ekonomicky vyspelých krajín, budeme sa im približovať aj v zadlženosti. Očakávame, že celkové objemy úverov v tomto roku vzrastú o dvadsať percent, ďalší rok o 18 až 20 percent," povedal riaditeľ analytickej spoločnosti Symsite Vladimír Dohnal.
"Kým v Rakúsku a Maďarsku bola v roku 2006 penetrácia bankových úverov okolo 20 percent, na Slovensku je to len polovica, avšak dopyt po úverových produktoch stále rastie," informuje Gfk.

Pre zväčšenie kliknite na obrázok

 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 12:20