StoryEditor

Turistická sezóna na Slovensku sa rozbieha pomaly. Prevádzkam má pomôcť veľká schéma pomoci

09.06.2021, 23:26
Autor:
TASRTASR
Horný limit pomoci bude na základe rozhodnutia vlády jeden milión eur pre jeden podnik.

Na Slovensku štartuje letná sezóna. Tá môže veľmi pomôcť prevádzkam, ktoré boli dlho zatvorené. Spotrebiteľské správanie je však zatiaľ rozpačité.

Uviedla to v stredu na tlačovej konferencii štátna tajomníčka Ministerstva dopravy a výstavby (MDV) SR Katarína Bruncková.

"Máme aj informácie osobitne od ubytovateľov na Slovensku, nie celkom sa ešte turistická sezóna rozbehla," skonštatovala Bruncková. Verí však, že aj pekné počasie prispeje k tomu, že prevádzky budú mať dobrú sezónu.

Tisíce žiadostí 

V rámci schémy de minimis prijal rezort dopravy doposiaľ 13 288 žiadostí, čo predstavuje súhrnne zhruba 120 miliónov. Z toho boli už vyplatené žiadosti vo výške 76 miliónov, v stave rozpracovanosti sú žiadosti v sume 32 miliónov eur, žiadosti pritom ešte stále prichádzajú. Negatívne bolo rozhodnuté za obe etapy v 0,05 percenta zo všetkých žiadostí.

Odštartovať má aj tzv. veľká schéma pomoci, ktorú podľa Brunckovej sčasti zdržala komunikácia s Európskou komisiou.

"Verím tomu, že už v priebehu pár dní bude výzva aj na veľkú schému," ubezpečila. Horný limit pomoci bude na základe rozhodnutia vlády 1 milión eur pre jeden podnik.

Hlavnou podporou prezentácie SR v zahraničí má byť agentúra Slovakia Travel. Bruncková súčasne podotkla, že rezort dopravy sa snaží stále presadzovať aj zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH).

Poznamenala tiež, že podporiť domáci cestovný ruch môžu i dotácie v hodnote vyše 8 miliónov eur pre krajské a oblastné organizácie cestovného ruchu.

Na pomoc cestovnému ruchu sa podľa nej môžu využiť aj rôzne fondy, napríklad fond na prispôsobenie sa globalizácii, keďže mnohé okolité krajiny z neho čerpali na pomoc pre toto odvetvie. Zároveň MDV iniciovalo rokovania s rezortom financií na vytvorenie úverovej schémy pre cestovné kancelárie pri riešení problematiky voucherov na odložené zájazdy, ktoré v auguste exspirujú.

Náročný rok 

Prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr Roman Berkes zdôraznil, že rok 2020 bol pre CK veľmi náročný. Podnikanie ovplyvnila pandemická situácia, ale aj opatrenia, ako zákaz cestovania s cieľom rekreácie. Cestovky podľa jeho slov zaznamenali pokles 93 percent v strate klientely.

Skonštatoval, že pesimistické prognózy sa nenaplnili, nedošlo k hromadnému krachu CK a sú pripravené na sezónu 2021. Na jún už podľa Berkesa väčšina cestoviek hlási vypredané kapacity.

V súvislosti s cestovaním v zelenej zóne podotkol, že pre nezaočkovaných je povinnosť PCR a antigénových testov. Poukázal na to, že v ČR vláda prepláca cestujúcim štyri antigénové a dva PCR testy.

Pre zachovanie konkurencieschopnosti s okolitými štátmi by preto privítal takúto výhodu pre cestujúcich aj na Slovensku.

01 - Modified: 2023-10-09 13:29:54 - Feat.: - Title: Slovenské cestovné kancelárie evidujú v Izraeli desiatky svojich klientov, priame nebezpečie im vraj nehrozí 02 - Modified: 2023-07-25 13:32:56 - Feat.: - Title: Peklo na Rodose sa neskončilo. Dvadsať Slovákov sa ozvalo HN, sú stále uviaznutí, delegát má vypnutý telefón 03 - Modified: 2023-07-23 12:15:25 - Feat.: - Title: Nemecká cestovná kancelária TUI dočasne pozastavila lety Rhodos 04 - Modified: 2023-06-19 08:33:11 - Feat.: - Title: Zranenej Slovenke delegátka nepomohla. Zistite si, čo všetko vám cestovka ponúka, tvrdí cestovateľka 05 - Modified: 2023-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Silné očakávania pred letnou sezónou: Slováci sa hrnú k moru ešte intenzívnejšie ako vlani (rozhovor)
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 19:41