StoryEditor

Trinásty plat a odmena nie je povinnosťou

09.12.2007, 23:00
Trináste platy či ročné odmeny si zatiaľ nenašli cestu do všetkých firiem. Každý tretí zamestnanec na Slovensku dostáva trinásty plat, ročnú odmenu každý štvrtý.

Podľa prieskumu Merces.sk, sa z platu navyše teší na Slovensku iba každý štvrtý zamestnanec a ročnú odmenu dostane každý tretí. Možnosť získania takýchto benefitov ovplyvňuje viacero faktorov - pracovná pozícia, dosiahnuté vzdelanie, počet odpracovaných rokov, ale aj to, komu spoločnosť patrí. Prieskum navyše ukázal, že nielen pri platoch, ale aj pri odmenách sú výrazné rozdiely medzi pohlaviami. Odborníci však hovoria, že všetko závisí od zamestnávateľa. "Ak to nie je v zmluve zakotvené, závisí to od hospodárskych výsledkov spoločnosti. Trinásty plat ani odmena vtedy nie je povinná," hovorí personálny poradca spoločnosti Runtime BP Slovak Gabriel Szeher.

Najvyššie platy = najvyššie odmeny
Na vrchole rebríčka najlepších trinástych platov a ročných odmien sa umiestnil topmanažment firiem. Najmä generálni, finanční, obchodní, country riaditelia, daňoví poradcovia a riaditelia IT spoločností majú dôvod na dobrú náladu. Výška ich priemerného trinásteho platu sa totiž pohybuje od 63- až po 102-tisíc korún a odmeny od 173- do 248-tisíc korún. Aj pri nich však záleží na samotnej spoločnosti, či sa rozhodne pre plat navyše alebo odmenu. No nájdu sa aj také, kde sú k svojim zamestnancom štedrejší a dajú im obe.
"Okrem trinásteho platu zamestnanci pravidelne dostávajú na konci roka finančnú odmenu, ktorá závisí od hospodárskeho výsledku spoločnosti a od zásluh jednotlivého zamestnanca. Trinásty plat je vyplácaný vo výške jednomesačného platu," informoval hovorca spoločnosti Siemens Tomáš Kráľ.
V priemere najmenšie benefity sú vo výške 12-tisíc korún a zamestnávatelia ich poskytujú vedúcim úseku v predajni, zváračom, učiteľom, strojným zámočníkom a elektromechanikom. Podľa prieskumu sú práve učitelia, samostatní radcovia a strážnici na tom najhoršie z celého hospodárstva.

Súboj pohlaví vyhráva muž
Muži sú častejšie a lepšie ohodnotení v porovnaní so ženami. Ich priemerný trinásty plat sa pohybuje na úrovni 25-tisíc korún, pričom u žien je to 21-tisíc. To predstavuje rozdiel 20 percent. Pri odmenách je rozdiel ešte výraznejší, až 40 percent. Odmena u muža je totiž 40-tisíc korún a žena dostane 29-tisíc.
Podľa čísel prehráva nežné pohlavie aj v celkovom počte odmenených. Každý tretí muž je ohodnotený navyše, pričom u žien je to len každá piata. Zamestnávatelia v súkromnom sektore, ako aj odborníci to popierajú. "Nie je žiadny rozdiel, či je to muž alebo žena vo výške vyplácania platu alebo odmeny," hovorí Kráľ.

Prax a vzdelanie sú výhoda
Zamestnanci s praxou majú oproti svojim mladším kolegom výhodu. Najvyššie, ale aj najčastejšie vyplácanie trinástych platov zaručuje troj- až desaťročná prax. Prilepšia si tak v priemere od 25-tisíc do 27-tisíc korún. Troj- až päťročné skúsenosti pomáhajú aj pri vyplácaní odmien. Tu dosahujú až 40-tisíc korún. Tieto čísla potvrdzujú aj spoločnosti, pre ktoré sú dlhodobí zamestnanci cennejší. "V rámci programu zamestnaneckých benefitov majú dlhodobí zamestnanci isté výhody," reagoval generálny riaditeľ a člen predstavenstva firmy Tempest Peter Krásny.

Cesta, ako sa dopracovať k vyššiemu trinástemu platu či odmene, je aj vzdelanie. Postgraduálne a vysokoškolské vzdelanie II. stupňa je totiž cenené aj zo strany firiem. Odborníci však pripomínajú, že nie vždy to musí byť tak. "Vo všeobecnosti majú vzdelanejší ľudia šancu získať vyšší plat, ale nie je to pravidlo. Často šikovný zamestnanec sa vyrovná a dokonca aj predbehne človeka s titulom," povedal Szeher.

Česi vedú
I keď v Bratislavskom kraji sú súkromné domáce a zahraničné spoločnosti štedré vo vyplácaní benefitov, za susednou Českou republikou stále zaostávame. Zatiaľ čo na Slovensku je trinásty plat v priemere 23-tisíc korún, v Česku je to 24-tisíc. Náš južný sused Maďarsko je však na tom horšie ako my. Trinásty plat je len 20-tisíc korún. Na druhej strane sa však vypláca zo všetkých spomínaných krajín najčastejšie. Dostane ho až tretina zamestnancov. Naopak je to práve v Českej republike. Tam je trinásty plat skôr výnimkou a dostáva ho v priemere každý šiesty zamestnanec.
Vo vyplácaní ročných odmien sú na tom Česi opäť najlepšie. Najvyššia priemerná výška je v prepočte takmer 42-tisíc korún, zatiaľ čo na Slovensku takmer 35-tisíc a v Maďarsku necelých 23-tisíc korún. Aj tu sa však situácia opakuje, keď zamestnávatelia v Maďarsku vyplácajú odmeny nižšie, ale najčastejšie. V prieskume až 40 percent zamestnancov uviedlo, že odmenu dostali. V Česku sa odmene teší len každý piaty zamestnanec.

Pre zvačšenie kliknite na  obrázok


Prečítajte si aj:

Je tu čas trinástych platov

Ak ste generálny riaditeľ súkromnej spoločnosti, dostali ste pravdepodobne v novembri alebo decembri vyšší trinásty plat ako ostatní.

Naopak, najmenšiu sumu zamestnávatelia vyplácajú vedúcim úsekov v predajniach. Trinásty plat na Slovensku dostáva každý tretí Slovák, ale len každá piata Slovenka. Také sú závery prieskumu spoločnosti Merces, v ktorom sa zúčastnilo vyše 41-tisíc slovenských zamestnancov.
Vo všeobecnosti najčastejšie dostávajú trináste platy hutníci - pochváliť sa nimi môžu štyria z piatich. K Vianociam si prilepšia aj tri štvrtiny policajtov a dve tretiny pracovníkov v energetike. Naopak, skoro vôbec ho nedostávajú učitelia, strážnici ani čašníci.

Celý článok >>


Prečítajte si aj:
Sudcovia vyhrali boj o 14. platy

Trináste a štrnáste platy vypláca aj štát. Sudcovia, policajti či hasiči – tí všetci majú na ne zákonný nárok. Práve sudcovské 14. platy sa však dostali až na Ústavný súd – štát ich vyplácanie posledné štyri roky vždy „zmrazil“, s čím sudcovia nesúhlasili. Začiatkom decembra Ústavný súd rozhodol a dal za pravdu sudcom.

Celý článok >>

Prečítajte si aj:
Anketa HN: Poskytuje vaša spoločnosť zamestnancom trinásty a štrnásty plat? Ak áno, v akej výške, a garantuje ho kolektívna zmluva?

Anton Molnár, hovorca Slovnaftu
Slovnaft vypláca zamestnancom takzvanú vianočnú mzdu podľa dohodnutých podmienok v kolektívnej zmluve. Pred Vianocami dáva aj darčekové poukazy.

Celý článok >>

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 03:35