StoryEditor

Barát: Ceny v korunách nemusia po polnoci zmiznúť

31.12.2009, 12:00
Autor:
SITASITA
Duálne zobrazovanie cien v eurách a korunách, ktoré je od začiatku budúceho roka dobrovoľné, by podľa bývalého vládneho splnomocnenca pre zavedenie eura Igora Baráta (na snímke) mohlo určitý čas pokračovať, avšak s ustupujúcou intenzitou.

"Nevidím dôvod na to, aby úderom polnoci všetky duálne cenovky zmizli. Napríklad softvéry registračných pokladníc určite netreba nákladne meniť a duálne zobrazenie výslednej ceny nákupu stačí zrušiť až potom, čo nastane iný dôvod na úpravu softvéru," povedal Barát pre agentúru SITA.

Drahšie vs. lacnejšie
Vhodnejšie by podľa Baráta bolo prestávať tlačiť duálne cenovky pri lacnejších a rýchlo obrátkových tovaroch. Na druhej strane pri drahších veciach ako je napríklad elektronika, by mohlo duálne oceňovanie trvať aj dlhšie. Ku koncu novembra bolo na trhu podľa údajov Slovenskej obchodnej inšpekcie zhruba osem percent obchodníkov, ktorí mali s duálnym zobrazovaním cien problémy.

Povinnosť zobrazovať ceny v eurách aj korunách majú obchodníci od 24. augusta minulého roka. Ceny musia byť po prepočte konverzným kurzom zaokrúhlené na dve desatinné miesta podľa matematických pravidiel. Do konca minulého roka mal údaj o cene v eurách iba informatívny charakter.

Euro u nás
Od začiatku tohto roka je už hlavnou menou spoločná európska mena a hodnota v korunách je už len informatívna. Duálne zobrazovanie je pre obchodníkov povinné do konca tohto roka. Počas prvého polroka 2010 bude táto povinnosť pre subjekty už dobrovoľná.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 00:16