StoryEditor

Strany chcú po voľbách rýchlo utiahnuť opasok. Štátu

04.06.2010, 00:00

Slovensko čaká po voľbách s najväčšou pravdepodobnosťou uťahovanie opaskov. Viac ako polovica politických strán zo silnej "osmičky“, ktorá má reálnu šancu dostať sa do parlamentu o niekoľko dní, chce medzi prvými krokmi v ekonomike v prípade vládnutia urobiť poriadky vo verejných financiách. Prípadne ich chce ustrážiť tak, aby sme dokázali udržať ich deficit na úrovni 5,5 percenta HDP. Päticu strán tvorí Most-Híd, KDH, ĽS-HZDS, SDKÚ-DS a spolu s nimi aj Smer-SD, ktorý hovorí o dodržaní deficitu. Šéf Inštitútu pre sociálne a ekonomické reformy INEKO Peter Goliaš súhlasí. "Najbližšou prioritou bude stabilizovať verejné financie. V druhom slede by sa mala nová vláda venovať boju proti korupcii.“


Neporiadok v rozpočte
Dôvody jednotlivých politických strán na audit verejných financií a následne prijatie úsporných opatrení sa vo väčšine zhodujú. Súčasná vláda míňa viac, ako si Slovensko môže dovoliť. Príjmy sa do rozpočtu totiž vôbec nelejú tak, ako bolo pôvodne naplánované. Zatiaľ čo do kasy pritieklo oproti plánu o vyše miliardy eur menej od začiatku roka, schodok sa prehupol nad hranicu dvoch miliárd eur. To je najviac od vzniku republiky. "Jednoznačne treba v prvom rade urobiť audit verejných financií. Pozrieť sa na jednotlivé ministerstvá a úrady a dohodnúť sa na oblastiach, kde treba škrtať výdavky,“ hovorí podpredseda Mostu-Híd Ivan Švejna. Podľa neho by bolo odvážne hovoriť, že vo verejnej správe príde o prácu 20 percent ľudí. "Niekde by bolo treba prepustiť štyridsať percent, niekde tridsať a niekde vôbec nikoho. Napríklad na eurofondy by som zamestnal viac ľudí,“ dodáva Švejna.

Stabilizovať verejné financie by však pre viaceré strany nebol jediný prvý krok. "Len to nestačí. Zároveň treba urýchliť projekt Unitas, čiže zjednotenie odvodov, daní a ciel,“ hovorí podpredseda KDH Anton Marcinčin. Podľa neho by sa mohla samotná registrácia spustiť už začiatkom budúceho roka. "Aby sme pomohli rastu zamestnanosti,“ odôvodnil. Projekt má odstrániť byrokraciu, čo má zase uľahčiť situáciu zamestnávateľom pri možnom vytváraní nových pracovných miest. Aj medzi prvé povolebné opatrenia v ekonomike, ktoré chce urobiť ĽS-HZDS, patrí zavedenie Unitas, no tiež uťahovanie opaskov. "Všetko však bude závisieť od koalície, ktorá vzíde z volieb,“ poznamenal štátny tajomník ministerstva školstva za ľudovcov Jozef Habánik.

Európa čaká na nás
Práve so zásadnou odvodovou reformou by chcel začať predseda SaS Richard Sulík. Má ísť o zavedenie jeho odvodového bonusu, čo si však bude vyžadovať viacero zmien a viac času. "Zrušenie kadejakých výnimiek, alebo zjednotenie vymeriavacieho základu sa dá urobiť okamžite.“ Eugen Jurzyca, ktorému patrí popredné miesto na kandidátke opozičného lídra SDKÚ-DS, bez rozmýšľania spomenul audit verejných financií. Exminister financií a podpredseda tejto strany Ivan Mikloš poníma prvý krok skôr politicky: "Kľúčové bude pripraviť programové vyhlásenie vlády, do ktorého chceme presadiť čo najviac z nášho volebného programu,“ reagoval.

Najsilnejšia politická strana Smer-SD má vo svojich prvých postupoch v prípade sedenia vo vláde taktiež jasno. "Chceme zachovať kontinuitu. Budeme sa musieť zaoberať záležitosťami z posledných týždňov. Pripraviť do parlamentu všetky návrhy k pôžičke Grécku či k záchrannému fondu,“ povedal štátny tajomník rezortu financií Peter Kažimír. Podľa neho Európa čaká len na nás. SNS chce po voľbách podľa jej podpredsedníčky Anny Belousovovej odškodňovať ľudí, obce a poľnohospodárov za následky po povodniach. SMK chce podľa Ivána Farkasa otvoriť Národný strategický referenčný rámec, pretože sú v ňom zle nastavené priority. "Čerpanie eurofondov je na katastrofálnej úrovni. Chceme dať viac na dopravu.“

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 07:43