StoryEditor

Nevýhodný úver? Choďte ku konkurencii

17.12.2009, 23:00
Je vaša hypotekárna splátka príliš vysoká? Máte pocit, že v čase, keď ste si brali úver na byt či dom, boli podmienky na trhu nevýhodnejšie ako dnes?

Máme pre vás dobrú správu, svoj dlh môžete "reštrukturalizovať“ u ochotnej konkurencie. Pred tým, než sa rozhodnete, by ste si však mali všetko poriadne prepočítať. Nezabudnite na poplatky spojené so zmenou či predčasným vyplatením starého úveru.

Na čo netreba zabudnúť

- porovnajte si úrokovú sadzbu starého a nového úveru
- ak sa vám medzičasom zlepšila bonita, môžete dostať nižší úrok
- zistite si možnosti predčasného splatenia, a v akom čase je bezplatné
- nezabudnite za poplatky pri vybavovaní nového úveru, zvážte aj možnosť zmeny lehoty splácania

Menej vybavovačiek
Banky, samozrejme, rady zabojujú aj o klientov konkurencie, a tak viaceré ponúkajú špeciálne produkty práve na reštrukturalizáciu starších úverov. "Od septembra sme zaviedli špeciálnu ponuku na konsolidáciu klientovho úveru hypotekárneho typu. Vďaka tejto novinke klient získa atraktívnejšiu úrokovú sadzbu, poskytnutie nového úveru je rýchlejšie a klient nie je zaťažený vybavovaním nového ocenenia jeho nehnuteľnosti,“ vysvetľuje hovorkyňa ČSOB Banky Zuzana Francúzová. Tatra banka napríklad ponúka možnosť zlúčenia viacerých úverov do jedného či americkú hypotéku, bezúčelový úver zabezpečený nehnuteľnosťou vhodný na splátky ostatných pôžičiek. Slovenská sporiteľňa má tiež špeciálny produkt na vyplatenie úveru z inej banky. "Využívajú ho tí, ktorí ešte nemajú existenčné problémy spôsobené napríklad stratou zamestnania, ich príjem je pravidelný a v dostatočnej výške na splácanie novoposkytnutého úveru,“ hovorí Štefan Frimmer zo Slovenskej sporiteľne.

Výhodou pre človeka s hypotékou je, že nemusí absolvovať toľko vybavovačiek ako pri získaní prvého úveru, a často neplatí ani bežné poplatky. Aj ručiť môže už založeným bytom či domom, takže nepotrebuje ďalšiu nehnuteľnosť. "Keďže sa pôvodný úver vypláca, tak je pre ČSOB akceptovateľné, že na krátky čas bude záložné právo v prospech ČSOB zapísané v druhom poradí,“ hovorí Francúzová. Výhodou môžu byť dnešné nízke úrokové sadzby. Pri jednoročnej fixácii ponúka ČSOB úrok od 4,40 %, Slovenská sporiteľňa od 4,59 a Tatra banka už od 4,29 percenta.

Zvážte náklady
Čo však zostáva na samotnom žiadateľovi, je vypočítať si finančnú výhodnosť takéhoto kroku. Okrem toho, akú úrokovú sadzbu dostanete a koľko budete mesačne splácať, treba zvážiť aj to, koľko vás bude stáť vypovedanie terajšej hypotéky. Väčšina bánk ponúka možnosť bezplatného splatenia, ale len za určitých podmienok. "Klient má možnosť požiadať o mimoriadnu splátku po 12 mesiacoch splácania úveru maximálne do 20 percent z výšky poskytnutého úveru. Ďalšou možnosťou je predčasná splátka celého úveru. V čase ukončenia fixácie úrokovej sadzby klient neplatí poplatok za predčasné splatenie,“ vysvetľuje hovorca Tatra banky Boris Gandel.

Výpočty si nemusíte urobiť sami, pomôžu vám v poradenských centrách jednotlivých bánk alebo nezávislí odborníci. "Odporúčam návštevu odborného poradcu, ktorý klientovi pripraví nielen aktuálny prehľad úverových ponúk, ale predloží aj rozpočet už zaplatených poplatkov a úrokov. Ak je možné vyhnúť sa niektorým poplatkom, odporučí najvhodnejší čas na splatenie úverov,“ hovorí Jana Šlachtičová Lauková zo spoločnosti Hypocentrum.

Prečítajte si aj:
Lepší úver môžete dostať aj „doma“

Aby ste získali výhodnejšie podmienky vášho hypotekárneho úveru, nemusíte hneď meniť partnera. V prípade, že chcete zmeniť podmienky a máte na to dobré argumenty, mali by ste sa najprv spýtať vo svojej banke. Ak vás nechce pustiť konkurencii, je pravdepodobné, že vám vyhovie.

01 - Modified: 2003-09-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Hľadajú sa peniaze na kampaň 02 - Modified: 2003-09-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Daní opäť menej ako sa rátalo
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 00:09