StoryEditor

Sporenie strieda zadlžovanie

20.08.2009, 00:00

Menej sporenia, viac zadlžovania a pri míňaní uprednostňovanie investícií do bývania. Takéto trendy v hospodárení domácností naznačuje čerstvý spotrebiteľský barometer Štatistického úradu. Podľa neho v júli stúpol počet ľudí, ktorí žijú z požičaných peňazí a z nasporených rezerv. Menej populárne je už sporenie

Komentár HN
Menej vkladov? U niekoho určite

Od minulého mesiaca je medzi nami viac dlžníkov a menej ľudí, ktorí sporia. „Tvrdé“ dáta zatiaľ dôvod na zvýšenú pozornosť nedávajú.
Sporiť alebo dlžiť
Napríklad vo Všeobecnej úverovej banke stúpol záujem o typy úverov, ktorými si klienti bánk zvyknú vykrývať krátkodobý výpadok príjmov, či nečakaný nárast výdavkov. "Kontokorentné úvery prípadne úvery poskytované prostredníctvom kreditných kariet rastú dokonca rýchlejšie ako vlani,“ povedal analytik banky Peter Kišidaj.

Zároveň klesol počet domácností, ktorým sa darí aj v kríze úspešne šetriť. Podľa analytika INEKO Petra Goliaša je dôvodom rastúca nezamestnanosť. Ďalšie zhoršenie očakáva, ak bude počet ľudí bez práce stúpať aj naďalej.

Kupovať budeme
Napriek zhoršenému hospodáreniu domácností si každý piaty Slovák myslí, že je najlepší čas na kúpu domu, bytu, či auta. Oproti predchádzajúcemu mesiacu je to nárast o tri percentá. Ľudia sú ochotnejší investovať najmä do rekonstrukcie svojich nehnuteľností, čo potvrdzujú aj samotní stavbári. "Začiatok roka bol slabší, od apríla však už problémy s prácou nemáme. S minulým rokom sa to však stále nedá porovnávať,“ povedal majiteľ stavebnej firmy BAN KOD-MAL Pavol Kardoš.

Zhoršovanie ekonomickej situácie pritom očakáva drvivá väčšina Slovákov. Až dve tretiny oslovených očakávajú zhoršenie hospodárskej situácie. Ešte viac ľudí sa bojí zvyšovania nezamestnanosti.

Prečítajte si aj:
Šetrných Slovákov ubúda. Tak, ako práce

Slováci sa začínajú vzďaľovať ideálu sporivého a málo zadlženého národa. Podľa spotrebiteľského barometra Štatistického úradu v júli ubudlo domácností, ktoré šetria, a pribudlo tých, ktoré žijú z dlhu a z úspor. Analytici za tým vidia zhoršenie ekonomickej situácie a obavy ľudí z budúceho ekonomického vývoja. „Pravdepodobne je za tým nárast nezamestnanosti,“ hodnotí analytik inštitútu INEKO Peter Goliaš. Napriek tomu je objem vkladov v bankách stále vyšší ako suma úverov. Zo slovenských domácností minulý mesiac až 42 percent sporilo. Z toho len približne polovica úspory míňala, alebo sa zadlžovala. Drvivá väčšia ľudí si však myslí, že šetriť peniaze bude čoraz ťažšie.

Nákupný apetít Slovákov rastie

Vysmiati predajcovia a vyššie tržby. Tak sa môže v praxi odraziť júlový prieskum spotrebiteľského správania, podľa ktorého si čoraz viac Slovákov myslí, že práve teraz je na veľké nákupy ten správny čas. Zvýšený záujem už pocítil aj trh. Podľa ľudí z praxe však ide len o prechodný stav.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 18:05