StoryEditor

Baránek pre HN: Vzťahy utrpeli voľbou prokurátora

18.11.2010, 23:00

Spojenie síl s opozičným Smerom-SD vníma ako prejav pnutia v koaličných vzťahoch. Za väčší problém považuje voľbu prokurátora.
Pri hlasovaní o návrhu na skrátenie lehoty pre zavedenie fiškálnych registračných pokladníc vo finančnom výbore parlamentu sa koalícii podarilo získať podporu opozičného Smeru-SD, hoci koaličná SDKÚ-DS bola proti. Člen výboru za SDKÚ Ivan Štefanec označil takéto spájanie sa koaličných partnerov s opozíciou za "útok na Koaličnú dohodu". Ako to môže ovplyvniť vzťahy v koalícii?
Koaličné vzťahy sú už teraz labilné. Možno povedať, že ide o ďalší prejav koaličného sporu, ktorý bude ďalej gradovať. Trojica koaličných strán kvôli voľbe generálneho prokurátora pravdepodobne vníma SDKÚ-DS ako neseriózneho partnera. Netýka sa to pritom iba osoby predsedu Mikuláša Dzurindu, ale v konečnom dôsledku celej strany. Je to prejav pnutia v koalícii.
KDH predkladá pozmeňovacie návrhy aj v iných výboroch, napríklad v zdravotníckom pri otázke zrušenie zdravotných odvodov z prenájmu. Zvládne koalícia hlasovanie o úspornom balíku v parlamente pri riadnom hlasovaní v pléne?
Nespájal by som to s hlasovaním v iných výboroch. Pri väčšine otázok budú problémom skôr peniaze alebo kde ich nájsť. Predpokladám teda, že zvíťazí zdravý rozum a koaličné strany nakoniec nájdu kompromisné riešenie. Ale ktovie, možno zvíťazí aj populizmus.
Myslíte si, že budú koaličné strany pri finálnom schvaľovaní úsporného balíka hlasovať rovnako ako vo výboroch?
Myslím si, že áno. Hlasovanie za návrh vo finančnom výbore spolu s opozičnou stranou však nebude tým momentom, na ktorom by sa mala dohoda "lámať". Mohla by sa však lámať na voľbe generálneho prokurátora, pretože táto záležitosť môže mať na dôveru koaličných partnerov siahodlhé následky.
Čo sleduje KDH predkladaním početných pozmeňovacích návrhov k úspornému balíku?
Ťažko povedať, čo tým sleduje. Môže ísť o výstrelok, možno však jednoducho niekedy ani samotní poslanci strany nevedia, s čím prichádza ich minister.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 02:55