StoryEditor

Cappa Fund: Transpetrol patrí aj nám

28.05.2010, 00:00

Dlhoročný spor o podiel v slovenskom prepravcovi ropy Transpetrol ožíva niekoľko dní pred voľbami. Americký investičný fond Cappa Fund III sa otvorene dožaduje 34 percent akcií spoločnosti. Cenné papiere koncom vlaňajška od firmy Quick Power Plant (QPP), ktorej ich predal podnikateľ Ignác Ilčišin. Cappa Fund vládu vyzval, aby ich ako vlastníkov akceptovala. "Nemôžu to naďalej ignorovať. Využijeme všetky možnosti, ktoré sú k dispozícii, aby sme zabezpečili naše práva,“ vyhlasuje riaditeľ fondu Steve Richards v platenej agentúrnej správe.
Okrem toho tvrdí, že so slovenskou vládu už rokuje. Rezort hospodárstva to nepotvrdil.

 

Richards tiež obviňuje kabinet premiéra Fica z toho, že Transpetrol hospodári zle, odkedy ho ovládol štát, a hovoril aj o tajných stretnutiach akcionárov, na ktorých sa mali deliť zisky. "Toto je majetok ľudí, mal by byť spravovaný v prospech ľudí.“

My sme vlastníci, tvrdí štát
Kto je teda vlastníkom Transpetrolu? Zdá sa, že táto otázka nie je zodpovedaná ani viac ako rok po tom, čo minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek oznámil, že štát vlastní sto percent akcií. Úplným vlastníkom sa mal stať po odkúpení 49 percent akcií Transpetrolu od ruského Yukosu.

Rezort hospodárstva trvá na svojej verzii neochvejne ďalej. "Ministerstvo hospodárstva nevidí dôvod, aby reagovalo na vyhlásenie nejakej spoločnosti. Stopercentným vlastníkom Transpetrolu je Slovensko. My všetci,“ uviedol hovorca rezortu Branislav Zvara. Obvinenia Cappa Fundu zo zlého hospodárenia a tajných stretnutí akcionárov nekomentoval.

Ilčišin straší aj u susedov
České súdy však nedávno u našich západných susedov vyhlásili exekúcie na pohľadávky Transpetrolu. Cez svojich klientov by mal vyplatiť takmer 13 miliónov eur. Ide o sumu, ktorú si Ilčišin nárokoval na dividendách. Túto pohľadávku predal spoločnostiam CZ PAP a QPP.
Rezort hospodárstva záležitosť sleduje, ale vyjadrovať sa k nej nechce. "Je to v právnej rovine. Postupujeme v zmysel práva,“ uviedol Zvara.
Podľa Ilčišina tieto verdikty nepriamo potvrdzujú, že bol kedysi spolu s ďalšími podnikateľmi akcionárom Transpetrolu. "České súdy rozhodli v prospech minoritných akcionárov. Vychádzali z rozsudkov slovenských súdov,“ povedal pre HN. Odvolával sa pritom aj na verdikt Ústavného súdu, ktorý potvrdil platnosť exekúcie, ktorou sa Ilčišin dostal k akciovému balíku.

Právny zástupca Transpetrolu Dalibor Šálek z advokátskej kancelárie Pokorný, Wágner & spol. to nepotvrdil. České súdy podľa neho ešte vlastnícky nárok Ilčišina nezohľadňovali. K tomu by malo dôjsť neskôr, keďže sa Transpetrol proti exekúciám odvolal. Práve sporné vlastníctvo akcií Ilčišinom má byť hlavným tromfom aj v sporoch v Česku. "Ilčišin nemohol podpisovať za Transpetrol, preto exekúcia nemôže byť právoplatná,“ zhodnotil Šálek. Žilinský súd pritom vlani v júni nepriznal Ilčišinovi vlastníctvo akcií a poslal ho za mreže na deväť rokov. Prípadom sa bude zaoberať Najvyšší súd.

"Všetci budú otvárať oči“
Ilčišin, ktorý spochybňuje 100-percentnú účasť štátu v Transpetrole, sa domnieva, že tento prípad sa ešte ani zďaleka nekončí. "Tam sú také podvody, že keď veci vyjdú najavo, všetci budú otvárať oči, na čele s pánom Jahnátkom.“ Fondu dáva slušné šance, že uspeje so svojím vlastníckym nárokom na podiel v Transpetrole.

O tom, že Cappa Fund vlastní 34-percentný balík akcií Transpetrolu, nepochybuje ani predseda predstavenstva QPP Milan Kožíšek. Cappa Fund sa pritom môže obrátiť na súdy v USA, pokiaľ sa prípad dotýka amerických občanov. Ak by za veľkou mlákou uspeli, mohlo by nás to podľa Kožíška vyjsť poriadne draho. "Slovensko by muselo na základe medzinárodného práva zaplatiť náhradu škody, ktorá sa v podobných prípadoch môže vyšplhať aj na násobok trhovej ceny akcií.“

V prípade úspechu Cappa Fundu v USA by mali naše súdy uznať tento verdikt, myslí si právnik Marek Benedik z advokátskej kancelárie Havlát & Partners. "Ale v tejto kauze Slovensko nerešpektuje rozhodnutia súdov,“ dodal.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 20:31