StoryEditor

Na podporu bude mať nárok viac ľudí

26.08.2010, 00:00
Mnohým nezamestnaným, ktorí sú evidovaní na úradoch práce, sa onedlho uľaví. Pravidlá na priznávanie dávok v nezamestnanosti budú totiž od septembra miernejšie.

Podľa odborníkov však vláda so zmenami prichádza neskoro a vytváraniu nových pracovných miest nepomôže.                                                            

Stačiť budú dva roky
"Potrebné obdobie poistenia v nezamestnanosti na priznanie dávky v nezamestnanosti sa skracuje zo súčasných štyroch rokov na tri roky, počas ktorých musí poistenec získať najmenej dva roky poistenia v nezamestnanosti oproti súčasným trom rokom,“ vysvetľuje podstatu zmien Andrea Devánová z mediálneho odboru Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Podľa nej chce štát týmto opatrením umožniť, aby v čase hospodárskej krízy mohlo dávku poberať viac uchádzačov o zamestnanie. Počet vyplatených dávok v nezamestnanosti sa tak podľa rezortu práce zvýši v tomto roku približne o 35-tisíc a v ďalších rokoch asi o 106-tisíc ročne. Mesačne tak pribudne približne deväťtisíc poberateľov dávky v nezamestnanosti, ktorí dnes podmienky na priznanie dávky nespĺňajú. V júli tohto roka napríklad poberalo tento typ dávky celkovo 42 085 ľudí, ich počet v posledných mesiacoch klesá. Podľa Devánovej sú u nás podmienky nároku na túto dávku prísnejšie ako v ostatných krajinách Európskej únie.

Od septembra sa skracuje aj rozhodujúce obdobie, z ktorého sa zisťuje denný vymeriavací základ na určenie sumy dávky v nezamestnanosti, a to na obdobie dvoch rokov.

Nové miesta to neprinesie
Analytik Inštitútu ekonomických a sociálnych analýz INESS Richard Ďurana si myslí, že opatrenie prichádza neskoro. "Významný nárast nezamestnanosti sa už skončil. Pomôže to iba tým, ktorí do poistného systému prispievali kratší čas.“ Zmiernenie podmienok na nárok na dávku v nezamestnanosti podľa neho nie je ani systémovým riešením. "Ide o opatrenie, ktoré zvyšuje deficit Sociálnej poisťovne, je prijímané neskoro, a teda nepomôže skupine pracujúcich, kvôli ktorej bolo prijímané. Zároveň tento krok nijako neprispieva k vytváraniu nových pracovných miest.“ Ako dodáva, trhu práce a hlavne dlhodobo nezamestnaným s nízkou kvalifikáciou by viac pomohlo napríklad zrušenie alebo aspoň regionalizácia minimálnej mzdy podľa regiónov.

Najskôr treba ísť na úrad
Ak stratíte prácu a chcete si uplatniť nárok na dávku v nezamestnanosti, musíte ísť najskôr na príslušný úrad práce, sociálnych vecí a rodiny. "Za žiadosť o dávku v nezamestnanosti sa považuje rozhodnutie o zaradení do evidencie uchádzačov o zamestnanie,“ potvrdila pre HN Magdaléna Sedláčková zo Sociálnej poisťovne. S rozhodnutím o zaradení do evidencie potom pôjdete na pobočku Sociálnej poisťovne, príslušnej podľa miesta trvalého bydliska, kde sa o vašej žiadosti rozhodne. K žiadosti o dávku v nezamestnanosti budete potrebovať okrem rozhodnutia tiež potvrdenie od zamestnávateľa. Pobočka Sociálnej poisťovne má na rozhodnutie o vašej žiadosti čas 60 dní, s možnosťou písomného predĺženia tejto lehoty.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 22:49