StoryEditor

Európa čaká na slovenské áno. Neprišlo

18.06.2010, 00:00

Slovensko zostalo Bruselu otočené chrbtom. Po tom čo, sa v "hlavnom meste Európy" zišli včera na summite Európskej únie lídri členských krajín, takmer všetci čakali na postoj Slovenska k takzvanému záchrannému fondu. Ten má slúžiť na pomoc krajinám, ktoré sa budú zmietať v podobných problémoch ako Grécko. "Premiér Robert Fico nemohol nič podpísať, pretože ak by tak aj urobil, nová vláda v zložení štyroch pravicových strán by to hneď zrušila. Boli sme pod paľbou ostatných krajín. Slovensko teraz blokuje odsúhlasenie fondu," povedal šéf tlačového úradu vlády Braňo Ondruš. Podľa štátneho tajomníka rezortu financií Petra Kažimíra je potrebný súhlas ešte súčasnej opozície. "Bez nej to nemá zmysel. Neviem si predstaviť, že to nepodpíšeme."

Čaká sa na štvorlístok
Vyčkávací postoj Slovenska vyvolal aj zahraničný ohlas. "Myslím, že je dôležité, aby sa každý člen správal zodpovedne. Zvlášť ak je súčasťou eurozóny. Myslím, že toto bolo súčasťou slovenskej volebnej kampane, a preto by sme mali počkať na vytvorenie novej vlády na Slovensku," povedal švédsky premiér Fredrik Reinfeldt.

Podľa Ondruša predseda vlády Fico včera kontaktoval zástupcov pravicového štvorlístka, aby deklarovali jasné stanovisko k pomoci Európy. Líderka štvorlístka a zároveň nástupkyňa premiéra Fica Iveta Radičová totiž poprosila dosluhujúcu vládu, aby v Bruseli nič ohľadne finančnej pomoci Grécku a záchrannému fondu nepodpisovala a nechala tak rozhodovanie na novej vláde. Samotný Brusel čaká na nový kabinet. "Európska komisia nebude reagovať na tieto výroky, budeme čakať až na oficiálny postoj novej vlády."

Včera sa nikto z pravicových strán k pomoci eurozóne nechcel vyjadriť. "Nebudem to komentovať, kým nedostanem mandát," povedal šéf SaS Richard Sulík.
Či však Slovensko naozaj blokuje platnosť záchranného balíka, ktorého suma má predstavovať 440 miliárd eur, politikom zrejme nie je celkom jasné. Podľa Európskej komisie totiž platí pravidlo, na ktorom sa dohodli financmajstri únie ešte pri riešení krízy v Grécku. "Ide o právnickú osobu, zadefinovanú podľa luxemburského práva a bude funkčná v momente, keď 90 percent jej podielnikov dokončí národné procedúry prejavenia vôle podieľať sa svojím príspevkom na existencii fondu," povedal šéf euroskupiny Jean-Claude Juncker. Podľa Kažimíra tak nehrozí, že Slovensko by bolo nútené do balíka prispievať.

Dôjde ku kompromisu
Do Bruselu mal predvčerom letieť aj predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda na zasadnutie Európskej ľudovej strany. Podľa europoslanca za SDKÚ-DS Eduarda Kukana malo byť jednou z tém aj vysvetľovanie postoja strany, prečo nechce požičať potápajúcemu sa Grécku. Výsledok sme sa však do uzávierky HN nedozvedeli. Podľa politológa Grigorija Mesežnikova nie je vylúčené, že si pohoršíme s ostatnými členmi vzťahy. "Myslím si, že to bude predmetom vyjednávaní medzi EÚ a Slovenskom. Nevylučujem, že by nás poškodilo, ak by sme sa k tomu naozaj postavili chrbtom. Slovensko nie je taký veľký hráč, že by si to mohol dovoliť. Asi však dôjde ku kompromisu."

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 19:00