StoryEditor

Lepšia adresa už nezlacnie

08.04.2010, 00:00
V "hladových dolinách", v okrajových mestských štvrtiach či v luxusnejších novostavbách sa s kúpou bytu oplatí ešte čakať.

Menšie či stredné apartmány v atraktívnych lokalitách však už nezlacnejú. Zhodla sa na tom väčšina realitných kancelárií. Dôvodom je ich medziročný nárast predaja o 20 až 30 percent.
Podľa bankových analytikov však vysoká nezamestnanosť a bohatá ponuka voľných bytov priemerné ceny ešte stlačí. "Ak sa bude predávať takým tempom, ako doteraz, súčasná ponuka bytov sa nevypredá ani do konca tohto roka,“ zdôvodňuje analytik ING Bank Eduard Hagara.

Zlé časy
Pokles cien sa má zastaviť najskôr v druhom polroku 2010, alebo až v roku 2011. "Mali by naďalej prevažovať faktory, ktoré prispejú k zníženiu cien nehnuteľností, najmä vysoká nezamestnanosť. Na trhu je okrem toho dosť veľký prebytok ponuky nehnuteľností,“ zdôvodňuje Hagara.
"Slovensko ako jedna z výrobných dielní západnej Európy má vyhliadky hospodárskeho rastu postavené na neistých základoch,“ dodáva Mário Blaščák z OXYS Capital.
Jediné, čo pokles cien tlmí, je podľa Hagaru štedrejšie poskytovanie úverov zo strany bánk aj vyšší dopyt po nich. Ten vyvolali napríklad rekordne nízke úrokové sadzby či návrat bánk k stopercentnému financovaniu.

Lacné úvery vraj končia
Aj vplyv lacných úverov však na budúci rok zoslabne. Väčšina odborníkov totiž predpovedá úrokovým sadzbám mierny nárast. Tatra banka to zdôvodňuje narastajúcim štátnym dlhom, VÚB prísnejšou menovou politikou Európskej centrálnej banky. "Pokračujúci vysoký rast verejného dlhu bude generovať aj vysoký dopyt po zdrojoch od komerčných bánk, čo môže v určitom okamihu zvyšovať cenu zdrojov pre súkromný sektor,“ povedal analytik Tatra banky Boris Fojtík.
Ďalší dôvod by mal byť podľa Blaščáka nárast hodnoty takzvaných hypotekárnych záložných listov, ktorými banky kryjú časť svojich hypoték. "V čase nedôvery na finančných trhoch za hypotekárne záložné listy musia ponúknuť adekvátny úrok, a to bude úrokové sadzby hýbať smerom nahor.“

Makléri čakajú obrat
Napriek tomu, že banky "o cenovom dne“ hovoria opatrne, viacerí realitní makléri tvrdia, že sme ho už prekonali. "Ceny nehnuteľností v dobrých lokalitách v našom regióne už pravdepodobne nebudú klesať, skôr očakávame ich postupný mierny rast, naopak, horšie lokality môžu ešte stále mierne klesať,“ povedal majiteľ nitrianskej realitnej kancelárie RE/MAX Plus Rastislav Raček.
Pokles cien očakávajú obchodníci aj v novostavbách, ktoré sa budovali počas stavebného "boomu“. Naopak, menšie a staršie byty v lepších lokalitách už nemajú lacnieť. "Predražené novostavby, väčšie a luxusnejšie nehnuteľnosti, budú musieť ísť s cenou dole, až kým sa nestabilizujú na reálnu predajnú úroveň,“ hovorí RE/MAX Stars Juraj Gľonda.
Pokles cien sa podľa analytika Slovenskej sporiteľne Michala Mušáka zastaví najskôr v Bratislave, ostatné regióny sa pridajú neskôr.

Kde sa môžu meniť ceny
- klesať majú ceny predražených novostavieb
- klesať majú ceny bytov v regiónoch s vysokou nezamestnanosťou
- stagnovať majú ceny nehnuteľnosti v lukratívnych lokalitách

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 10:04