StoryEditor

Personalisti si od Radičovej balíka sľubovali viac

10.09.2010, 00:00

Opatrenia v oblasti zamestnanosti, ktoré navrhuje vláda, nie sú dostatočné. Myslí si to generálny riaditeľ personálnej spoločnosti Trenkwalder Luboš Sirota. Podľa koalície však ide iba o prvé zmeny, ktoré však tiež čiastočne pomáhajú. Analytici hodnotia prvé kroky vlády opatrne.

Prídu ďalšie zmeny
"Nástroje, ktoré navrhlo ministerstvo práce do protikrízového balíčka, sú pre nás sklamaním, pretože nemotivujú zamestnávateľov vytvárať nové pracovné miesta," myslí si Sirota. Ako príklad uvádza príspevok na odstraňovanie škôd po povodniach. "Je to nesystémové opatrenie, ktoré nás odkazuje na pekné alebo zlé počasie, čo asi ťažko rieši problém dlhodobo nezamestnaných." Podľa poslankyne KDH Márie Sabolovej však ide o dobré opatrenie. "Zámerom je aspoň čiastočne zapojiť týchto dlhodobo nezamestnaných pri prácach na odstraňovaní škôd po povodniach. Nápad si napokon pochvaľujú aj samotné samosprávy."

Zavedenie príspevku považuje za rozumný nápad aj analytik Inštitútu zamestnanosti Michal Páleník.
Ako dodáva Sabolová, ide iba o prvé zmeny, s ktorými táto vláda prichádza. "Očakávam, že do konca tohto roka bude schválená novela zákona o zamestnanosti, ktorá prinesie ďalšie dôležité opatrenia."

Nezamestnaným nepomôžu
Najväčším problémom Slovenska je podľa Sirotu dlhodobá nezamestnanosť. "Čím je dĺžka nezamestnanosti vyššia, tým sú náklady štátu na zníženie nezamestnanosti týchto rizikových skupín ľudí vyššie," upozorňuje. Navrhované zmeny pritom podľa neho tento problém nijako neriešia. "Dobrým príkladom je zavedenie možnosti pracovať popri poberaní rodičovského príspevku. Je to opatrenie skôr smerom k odbúravaniu nezmyselných legislatívnych bariér na trhu práce, ale na nezamestnanosť nemá žiadny vplyv." Podľa Páleníka však môže ísť v dlhodobom pohľade o dobrý krok. "Je načase stimulovať takýmto spôsobom aj tie rodiny, ktoré nie sú sociálne odkázané, napríklad z hľadiska zabezpečenia budúceho reprodukčného procesu," vysvetľuje.
Ondrej Lehocký

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 04:53