StoryEditor

Radičovej rozpočet: Viac rodičom a na cesty

08.12.2010, 23:00
Narýchlo zostavený rozpočet plný škrtov s ozdravným balíkom plným zvyšovania daní a rušením odvodovo-daňových výnimiek - tak charakterizujú aj koaliční poslanci budúcoročný zákon roka, ktorý včera v parlamente definitívne odobrili.

Má však aj svojich víťazov. Vláda sa totiž rozhodla zvýšiť výdavky na rodičov, dať viac na výstavbu ciest a prilepšiť učiteľom, ktorí sa budú vzdelávať.

Minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) však tvrdí, že víťazmi hospodárenia štátu budeme všetci. "Pretože ak by sa neozdravili verejné financie, tak by sme sa dostali do veľmi vážnej situácie. Potom by boli dôsledky pre všetkých výrazne negatívne.“ Hrozilo by menej pracovných miest či nižší rast platov, tvrdí. Schodok rozpočtu Mikloš plánuje na budúci rok znížiť na 4,9 percenta HDP.

Opozícia však tvrdí presný opak - porazení sú ľudia a víťazi banky. "Porazení sú prakticky všetky vrstvy Slovenska,“ vyhlásil včera líder Smeru-SD Robert Fico.

Rodičia a cesty
"Rozpočet má jasné priority, kde ide viac peňazí. Je to napríklad výstavba diaľnic alebo podpora rodiny,“ reagoval strojca rozpočtu Vladimír Tvaroška z ministerstva financií. Rezort práce totiž presadil napríklad zvýšenie rodičovského príspevku o 30 eur na jednotnú úroveň 190 eur pre veľkú časť jeho poberateľov.

Podľa analytika inštitútu INESS Radovana Ďuranu takáto politika nemusí riešiť problém so slabou adresnosťou týchto sociálnych platieb. "V princípe sa nič nezmenilo, lebo príspevok sa nebude vyplácať na základe výšky príjmu rodiča.“ Pesimisticky vidí aj možné zvyšovanie pôrodnosti. Niektoré krajiny majú oveľa výraznejšiu podporu rodiny, ale demografický problém majú na krku tiež, tvrdí.

Okrem toho poslanci schválili aj zmeny, ktorými sa predĺži materská dovolenka a zvýši sa materský príspevok. Od januára bude predstavovať 60 percent z hrubej mzdy rodiča. Teraz je to 55 percent. Celkovo vyčlenila vláda v rozpočte na podporu rodiny o vyše 90 miliónov eur viac oproti predchádzajúcemu roku.

Rozpočet počíta tiež s výstavbou ciest. Výdavky na ne totiž stúpnu o vyše 120 percent. Nový šéf rezortu dopravy Ján Figeľ chce peniaze využiť najmä pri výstavbe diaľnice D1. Nanovo zatiaľ vyhlásil dve súťaže na úseky pri Levoči. Ide o časť diaľnice, ktorá sa mala stavať v rámci prvého balíka PPP projektov. Ďalej Figeľ podpisom odklepol úsek rýchlostnej cesty R4, ktorá spojí Košice s Maďarskom.



Fico: Vyhrali banky
Opozícia rozpočet odmieta. Vláda priškrtí hlavne strednú triedu, tvrdí Fico. A medzi víťazmi vidí hlavne banky. Smer-SD totiž v parlamente navrhoval bankový odvod. "Ponúkali sme vláde dobré riešenie, aby namiesto zvyšovania DPH siahla na banky. Odmietli to,“ poznamenal bývalý premiér.

Výkonný riaditeľ Slovenskej bankovej asociácie Ladislav Unčovský jeho slová nechápe. Pripomína, že banky na Slovensku sa aj počas krízy správali zodpovedne. "A nepotrebovali pomoc štátu. Je to iba politická hra.“

Kto v nej však získa najviac politických bodov? Podľa politológa Grigorija Mesežnikova sa ešte teraz dosah vládneho balíka a škrtov v rozpočte na popularitu vlády odhaduje ťažko. "Bude sa to dať potvrdiť až po reálnom fungovaní rozpočtu.“ Ako však dodal, "nepopulárne opatrenia nezvyšujú popularitu politikov“.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 06:43