StoryEditor

Diaľnica na východ bude. Za naše penzie

21.07.2010, 00:00
Diaľnica medzi Bratislavou a Košicami môže vyrásť za peniaze odkladané na starobu. Do programového vyhlásenia novej vlády sa má dostať aj možnosť financovať výstavbu ciest zo zdrojov druhého dôchodkového piliera.

"Chceme to umožniť zhruba do jedného roka,“ spresňuje štátny tajomník ministerstva dopravy Ivan Švejna (Most-Híd).

Súčasná štvorkoalícia ešte ako opozícia kritizovala Ficovu vládu za to, že chce stavať diaľnice cez predražené PPP projekty.

 


Za menej a s vyšším výnosom?
Od svojho návrhu si sľubuje úsporu. Akú veľkú, ešte nie je jasné. "Je potrebné urobiť analýzy,“ poznamenal štátny tajomník rezortu financií Vladimír Tvaroška. Dôchodkové spoločnosti sú za. Podľa nich sa výstavba dá financovať najjednoduchšie tým, že štát vydá špeciálne dlhopisy, ktoré budú nakupovať. "Určite by to malo pozitívny vplyv aj na úspory sporiteľov,“ hovorí šéf asociácie DSS Peter Socha.

Pozor na garancie
Analytici vidia aj riziká. "Problém by mohol nastať vtedy, ak by DSS-ky investovali priveľké množstvo peňazí len do jedného projektu a v budúcnosti by sa Slovensko ocitlo v situácii, ako je Maďarsko či Grécko,“ komentuje Peter Goliaš z Ineko. Grécko sa prednedávnom ocitlo na hranici bankrotu, keď nedokázalo splácať svoje dlhy.
Podľa Mária Blaščáka z OXYS Capital by mala dať vláda ľuďom garancie výnosu nad úrovňou inflácie. "Môže sa napríklad zmeniť vláda, ktorá bude mať na financovanie diaľnic z dôchodkových fondov iný názor,“ vysvetľuje.

 

01 - Modified: 2004-01-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Príbeh dinosaurov 02 - Modified: 2004-01-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Index nie je čiara
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 04:22